Малките еклери са лесни за приготвяне и внасят ведра кулинарна радост на всяко парти. И както се вижда от тази рецепта, те могат да бъдат деликатно гарнирани с чудесен солен пълнеж, вместо с класическия сладкарски крем патисиер.
Необходими продукти за 8 порции:
за еклерите:
1 ч. ч. вода
50 г замразен спанак
100 г масло
1 ч. ч. брашно
1 щипка чесън на прах
⅓ ч. л. сол
4 яйца
за пълнежа:
300 г крем сирене
3 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. настърган хрян или горчица
½ ч. л. пресован чесън
100 г шунка или прошуто на тънки резени
½ краставица за гарниране
Начин на приготвяне:
1. В тенджера се слагат да заврат водата, спанакът, маслото и солта. Смесват се брашното и чесънът на прах. Щом водата заври и спанакът се разтопи, се сипва брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица на котлона, докато се образува топка. Оставя се да се охлади за 2-3 мин. При непрекъснато разбъркване се добавят едно по едно яйцата, докато напълно се поемат.
2. Върху хартия за печене с помощта на лъжичка или шприц от сместа се оформят топки, като между тях се оставя по-голямо разстояние. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200°С за 18 - 20 мин, докато придобият наситен карамелен цвят. Изваждат се от фурната и веднага се срязват с остър нож наполовина, за да излезе горещата пàра. Охлаждат се.
3. За пълнежа всички продукти без шунката се разбъркват заедно. Еклерите се напълват с крема и се гарнират с парченце шунка и резенче краставица.
2 | 0 |