Според експертите по хранене закуската е най-важното ядене за целия ден. Дава сили, стимулира мисловния процес и т.н. Не напразно всяка сутрин милиарди майки по света се мъчат да измислят нещо за децата си. Процесът се усложнява, когато челядта е злояда, както често се случва в една определена възраст. Затова на помощ идват от сп. Меню, където всяко ястие има не само причина, но и цел. А това, което ви предлагаме сега е приготвено специално за малките членове на семейството - направено е с фантазия, която да накара малчуганите да хапнат поне нещо.
Яйчната закуска е вариант на соления кекс, но с много зеленчуци и по-малко брашно. Всички съставки могат да се променят според сезона, например карфиол, броколи, тиквички, варени картофи, печени чушки и всичко, което детето ви обича.
Необходими продукти:
-
4 яйца
-
½ ч. ч. брашно
-
1 ч. л. бакпулвер
-
50 г масло
-
½ зелена чушка, нарязана на ситно
-
½ червена чушка, нарязана на ситно
-
3 с. л. зелен грах
-
100 г. бяло сирене, натрошено
-
100 г настърган чедар или кашкавал
-
100 г шунка или винервурст, нарязани на парченца
Начин на приготвяне:
-
Маслото се загрява и в него се слагат да се задушат чушките. Прибавя се наденицата и се разбърква 1-2 мин., докато си пусне аромата.
-
Яйцата се разбиват добре. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера. Слагат се сиренето, грахът, кашкавала и задушените чушки с наденицата.
-
Сместа се слага да се пече във форма за кекс или в малка правоъгълна топлоустойчива формичка. Първо се пече 15 мин. на 200°С, а след това 20 мин. на 180°С. Нарязва се на квадратчета и се сервира с кисело мляко. Може да се направи на камионче с намазани филийки с масло една върху друга, колела от краставица и чери доматчета и врати от чедар или каросерия от домат, нарязан по екватора с резени сирене.
8 | 0 |