Съботните утрини обикновено са посветени на изкуството да се наслаждаваме на живота. Излежаване до късно, ароматно кафе в топлото легло, защо не и закуска. Именно събота и неделя са дните, в които можем да си позволим да хапнем без да ни приседне от бързане.
Всички сме чували твърдението, че закуската е най-важното блюдо от деня. Но дали наистина знаем защо? Тази теория си има чисто научно обяснение, за което разбрахме от Kulinar.bg. То доказва, че по-често трябва да слушаме бабите си.
Очевидно храната е своеобразното гориво на организма, така че без нея няма как да функционираме, при това адекватно и без да се изпокараме с целия свят. Закуската много помага точно за избягването на тези две житейски явления.
Консумирането на храна рано сутрин подобрява метаболизма и "настройва" организма за остатъка от деня. Според много проучвания, липсата на закуска в менюто може да доведе до редица здравословни проблеми, както и до най-големия кошмар да всяка жена - повишаване на теглото.
Логично е: когато пропуснете да се нахраните добре сутрин, ще се опитате да "наваксате" на обяд или дори на вечеря. С други думи, ще погълнете много по-голямо количество храна в сравнение със случаите, в които сте закусвали.
Всъщност приготвянето на бързо утринно хапване през работната седмица не е голяма философия. Купичката зърнена закуска е готова за секунди. Ако пък искате да напуснете дома си наистина сити и пълни с енергия, закусвайте с яйце. То може да се свари, докато приготвяте сутрешния си тоалет. Всичко е въпрос на планиране и създаване на добри навици.
През почивните дни закуската си е цял ритуал, който може да бъде придружен от динамична музика и цветя в центъра на масата. Ирландската закуска е особено хранителна и подходяща за уикенда. Запознайте се с рецептата за нейното приготвяне ето тук.
Добре е на масата винаги да има плодове или прясно изстискан сок. Ако пък имате домашни ябълки в големи количества, сварете си сок. Обелвате ябълките, нарязвате ги, поставяте ги в тенджера с вода, прибавяте десетина бучки кафява захар и няколко резенчета лимон, варите петнайсетина минути, и воала! Изчакайте да изстине и пийте на големи глътки.
Както се казва: вариантите са много, стига да има желание. А когато става въпрос за закуската, то е повече от наложително.
6 | 0 |