Разнообразно, с домати

Какво да си направите от вкусния червен зеленчук

Разнообразно, с домати

В разгара на лятото доматите са едни от най-предпочитаните продукти, които използваме най-вече за салати. Само че вкусното червено изкушение има много повече приложения. Предлагаме ви няколко летни рецепти, обединени от една ключова дума: доматено.

Пожелаваме ви приятни мигове в кухнята и още по-приятни след това, на масата!

Любимият BLT (бекон, маруля, домати) сандвич на Америка в салатен вариант



Продукти:

1 чаша пълнозърнест хляб на кубчета

2 чаени лъжици зехтин

4 средно големи домата

3 супени лъжици майонеза

лук

2 чаени лъжици оцет

1/4 чаена лъжица чесън на прах

черен пипер

маруля

бекон

Начин на приготвяне:

В подходящ съд смесете зехтина и кубчетата пълнозърнест хляб и ги сложете в предварително загрята фурна. Изпечете до златисто, не повече от 15-20 минути.

За дресинга: разрежете 1 домат наполовина. В голяма купа нарежете двете половини с едро ренде. Добавете майонезата, лука, оцета, чесъна и пипера. Разбъркайте.

Нарежете останалите 3 домата. Заедно с марулята и крутоните ги добавете в купата с дресинга. Наръсете с бекон.


Пържоли с домати и мента




Продукти:


2 супени лъжици олио

4 пържоли

стандартна кутия чери домати, разрязани на половинки

2 смлени скилидки чесън

1/4 чаша накъсана мента

2 супени лъжици прясно изстискан лимонов сок

1/2 супена лъжица сол

пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голям тиган, на средно-висока температура загрейте олиото. Сложете пържолите и от двете страни ги поръсете със сол и пипер. Задушете ги, докато се оцветят в кафеникаво.

За да приготвите соса, в голяма купа смесете всички съставки. Накрая, покрийте месото със соса и сервирайте.


Пресни домати, пълнени с кус кус



Продукти:

4 големи домата

150мл. сок от домати

3/4 чаша кус кус

50г стафиди

шепа пресен босилек

шепа магданоз

сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Изрежете върховете на доматите и ги запазете. Извадете семената и месестата част, докато остане само обвивката. Разбъркайте доматеният сок, заедно с предварително извадената месеста част. Поставете обвивките, обърнати надолу, за да се отцедят.

Сложете кус-кусът в отделна купа и залейте с вода, колкото да го покрие. Оставете го да престои за около 10 минути. След това го добавете в доматената смес и оставете за още 10 минути.

Разбъркайте всичко добре, добавете стафидите, босилека и магданоза. Ако е необходимо, сложете сол и пипер на вкус. Напълнете доматите със сместа и покрийте с предварително запазените върхове. Ако остане плънка, можете да я добавите отстрани, като гарнитура.

Блъди Мери




Продукти:


50 мл. водка

100 мл. доматен сок

1 ч.л. лимонов сок

4-5 капки сос Уорчестър

2 капки сос Табаско

сол и черен пипер на вкус

Класическа украса: листа от целина, може и резенче лимон

Начин на приготвяне:

Всички съставки се разбиват в шейкър с лед. Коктейлът се прецежда в чашата за сервиране, където предварително са поставени 1-2 кубчета лед. Украсява се с резенче лимон и листа от целина.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay