Великденски сладкиш с лимон, ягоди и мента
Това е един величествен десерт за прекрасни празници, много сочен и с много свеж вкус и аромат. Освен че, направите ли го веднъж, той ще стане любим на цялото ви семейство, той е и много лесен за приготвяне. Само се погрижете да го приготвите един ден преди празника, за да има време да отлежи в хладилника. Може да си направите сами блатовете за торта, ако знаете как и сте убедени в способностите си, а може и да не се затормозявате и да си купите готови. Също, чувствайте се свободни да използвате всякакви горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки. Няма как да сбъркате.
Необходими продукти за приблизително 8 порции
1/2 чаша плюс 2 супени лъжици захар
1/4 чаша свежо изстискан лимонов сок
1/4 чаша свежи листа от мента
1 чаша сладко от малини, без семки
4 чаши нарязани ягоди
2 чаши сметана
приблизително 450 грама блат, нарязан на 1.9 сантиметра тънки парчета
Приготвяне
В малък тиган, изсипете 1/2 чаша захар, 1/4 чаша вода, лимоновия сок и ментовите листа, да врят, като бъркате, за да се разтвори захарта. Оставете го да изстине и после махнете ментовите листа.
В малка купа, смесете сладкото с 3 купички ягоди, като ги намачкате внимателно. В голяма купа, сложете сметаната и останалите 2 лъжици захар.
Щедро намажете двете страни на блатовете със лимонено-ментовия сироп, след което го нарежете на 1.9 сантиметрови кубчета.
Сложете 1/3 от кубчетата на дъното на съд за сладкиш или друга стъклена купичка. Отгоре сложете 1/3 от микс плодове и 1/3 от сметаната. Повторете с още два слоя. Украсете с останалите нарязани ягоди. Сложете в хладилника до следващия ден, когато ще е готово за сервиране (24 часа).
2 | 1 |