Фаст фууд, голямо бебе

Бременните, които консумират трансмазнини, раждат едри бебета

Фаст фууд, голямо бебе

Консумирането на трансмазнини от чипс, фаст фууд и други нездравословни храни по време на бременноста може да доведе до необичайно порастване на плода. Това сочат данните от изследване, публикувано в "American Journal of Clinical Nutrition".

Учените установили, че колкото по-висока е консумацията на трансмазнини във втората половина на бременността, толкова по-големи са децата. Трансмазнините увеличават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на полезния за сърцето HDL холестерол.

Изследването не доказва, че трансмазнините са главните виновници, но опасността новороденото да е по-голямо от обичайното, е налице, категорична е ръководителката на изследването - Джулиана Коен от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.

Големите бебета налагат раждането чрез Цезарово сечение и според научни изследвания е по-вероятно те да се разболеят от диабет или сърдечно заболяване по-късно в живота си.

"При всички случаи е разумно да намалите трансмазнините в диетата си.", обяснява Коен.

Изкуствените мазнини се срещат в храни, които съдържат частично хидрирани масла. Такива са например печените и пържените пакетирани продукти като чипс, бисквити, курабии, както и всички храни, предлагани в заведенията за бързо хранене.

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.10.2011|16:40
Подобни храни са токсични и никак не се препоръчват по верме на бременност, тъй като те не могат да се разграждат от организма. Същото се отнася и за месото със съмнителен произход в джънка и колбасите, което или не е месо, или е наблъскано с хормони, което също се отразява зле на фигурата и плода.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay