Червеното вино и екзотичните плодове са изумителната комбинация, която е същността на тази ароматна и ефектна зимна торта.
Необходими продукти за 1 торта
за тестото:
100 г марципан
150 г меко масло
50 г нишесте
3 яйца
150 г захар
1 пакетче ванилена захар
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
за парфето:
500 мл леко червено вино
100 мл портокалов сок
3 с.л. ром
6 с.л. захар
1 резен лимон
½ пръчка канела
3 зърна карамфил
2 кисели ябълки
3 пакетчета желатин
1 с.л. нишесте
600 г сметана
за украсата:
200 г сметана
40 г суров шам фъстък
1 портокал, нарязан на филета
1 карамбола
1 нар
1 стрък мента
Начин на приготвяне:
1. Марципанът се нарязва на парченца и се разбива на крем с маслото и нишестето.
2. Яйцата, захарта и ванилената захар се разбиват до получаване на светъл крем. Смесват се с марципана. Прибавят се брашното и бакпулверът. Разбърква се добре. Тестото се сипва във формата и се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна на 200°С около 15 мин.
3.Червеното вино се кипва заедно с портокаловия сок, рома, захарта, лимоновия резен, канелата и карамфила. Ябълките се измиват и се почистват, обелват се, нарязват се на четвъртини и всеки резен се нарязва на 3 парченца. Пускат се в пунша за 10 мин.
4. Две пакетчета желатин се накисват в 50 мл студена вода. Пуншът се прецежда. Половината от течността се разбърква с нишестето. Желатинът се сипва в топлия сгъстен пунш.
5. За желето останалият желатин се накисва в 30 мл студена вода и се разбърква с останалия пунш.
6. Сметаната се разбива на твърд сняг. Първо с дървена лъжица се разбърква около една втора от сметаната със сгъстения пунш, след това и останалата част.
7. Половината от пунша се слага на дъното на форма за кекс с диаметър 26 см. Оставя се да се желира в хладилника. Парченцата ябълка се нареждат отгоре кръгообразно заедно с резените портокали и карамбола. Заливат се с останалия пунш. Слага се за 15 мин. на студено, за да се втвърди отново. Сипва се сметановата смес и отгоре се слага блатът, изрязан с формата и диаметъра на отвора на съда, в който се желира тортата. Оставя се за 4-5 часа на студено да се стегне.
8. Формата се топва за 10 сек. в гореща вода и се обръща. Разбива се сметаната за украса.
9. Ръбът на тортата се намазва с част от сметаната и се посипва със смлян шамфъстък или кокосови стърготини, боядисани в зелено. Останалата сметана се сипва в шприц и се слага в отвора на тортата. Всичко се украсява с листенца мента, резени портокал и зърната нар.
14 | 0 |