Рецепти за гъби с ориз бол. Но ако питате жителите на Северна Италия, родината на ризотото, само тяхната е правоверната. Понеже хората от Ботуша са най-големите специалисти на тема "ориз" в Европа (поне произвеждат най-много), не би било зле да се вслушаме в техните приказки. И един съвет: ако ползвате диви гъби, трябва да сте 100% сигурни, че не сте подбрали двойника на ядливите. Иначе рискувате най-малкото престой в болницата.
Необходими продукти за 6 порции:
4 с.л. зехтин или олио
500 г печурки или диви гъби, почистени и нарязани
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
1 с.л. готов зеленчуков бульон
2 ч.ч. ориз арборио, ризон или друг подходящ объл ориз
100 мл бял вермут или бяло вино
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
1. В тиган се загрява 2 с.л. мазнина. В нея се запържват гъбите за няколко минути. Отстраняват се от огъня.
2. Бульонът се поставя на котлона леко да къкри.
3. Останалата мазнина се загрява в дълбок тиган и в нея се задушават чесънът и празът за 5-6 мин. Прибавя се оризът, бърка се 1 мин., прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира. Прибавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза.
4. Готовият ориз се разбърква с гъбите и магданоза и веднага се сервира.
10 | 0 |