Шанел преди Лагерфелд

Историята на жената, променила из основи света на модата

Днес първото нещо, за което се сещаме, щом чуем емблематичното име Chanel, е екстравагантният дизайнер Карл Лагерфелд, който от години стои зад името на марката. В това няма нищо чудно. С всяка следваща колекция, той е колкото провокативен, толкова и традиционен. А приятната изненада от работата му винаги е гарантирана.

Историята на Chanel започва преди повече от 100 години, а за никого не е тайна, че началото дава Габриел Шанел. Името Коко всъщност е прозвище, придобито от песен, която дизайнерката често е изпълнявала. Но за това по-късно.

Бъдещата модна иноваторка е едно от шестте деца в бедно френско семейство. Когато е на 12 години, майка ѝ умира от туберкулоза и баща ѝ я изпраща в дом за сираци, заедно с братята и сестрите ѝ.

Тя живее там до 18-годишна възраст, когато го напуска и започва сама да осигурява прехраната си. През деня работи в шивашки магазин, а през нощта се превъплъщава в кабаретна певица. Често изпълнява песента "Qui qu'a vu Coco", вследствие на която се ражда прозвището "Коко", с което е известна и до днес.

Докато животът на Габриел се разделя между иглата и музиката, тя се запознава с богатия плейбой Етиен Балсан. Двамата изживяват бурен романс, а той е човекът, който я въвежда в елитните среди на френското общество.

Тогава Коко започва първите си опити като дизайнер. Създава шапки в изцяло минималистичен стил, напълно различни от модерните за онова време натруфени капели.

Шанел променя модата. Започва да преправя типично мъжки дрехи в женски, премахва всички украси, пера и подобни аксесоари, с които дамските облекла са отрупани. Скъсява роклите и маха неудобните корсети. Иноватор, който бързо намира своите последователи.

"Дадох на жените чувството за свобода, дадох им обратно техните тела. Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери."

Първият магазин на Коко има кратка история. Отваря врати през 1913 година, но не успява да просъществува дълго, защото разположението му в центъра на Париж изисква непосилно висок наем.

Това не отказва френската дизайнерка от модните амбиции. Всъщност я мотивира още повече и скоро след това тя отваря втори магазин. Финансова помощ получава от сочения за най-голяма любов на Шанел Артър "Бой" Капел. Той обаче загива нелепо в катастрофа, а Коко никога след това не се омъжва.

Годините минават, а новата мода е наложена във френското общество. Красотата е в детайла и дамите вече са наясно с това. Шанел се радва на признание, докато личният ѝ живот продължава да бъде неподреден.

През 1920 година попада в нова любовна афера, този път с руския композитор Игор Стравински. Романсът им не просъществува дълго, защото творецът е разкъсван между страстта и неприятното чувство, което изневярата поражда у него. Коко финансира проектите му, но той никога не я възприема като равностоен човек на изкуството.

Година по-късно иновативната дизайнерка прави нова революция. Създава аромат, различен от всичко познато до момента. Парфюмите по онова време са били еднотипни, често само с една цветна есенция, което ги правело изключително нетрайни. Коко смесва над 80. Ражда се "Chanel №5", първото ухание, кръстено на дизайнер. Номерът идва от номера на мострата, която Ърнест Бо, един от най-популярните парфюмери, ѝ предлага.

Дизайнерката не изневерява на личния си стил. Освен наименованието, опаковката също е семпла и минималистична. Обикновен квадратен флакон с етикет на него. Днес той е признат за абсолютен шедьовър и е изложен в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк.

През 1923 година Шанел представя друго свое емблематично произведение. Костюмът Chanel е изчистен, изработен от вълнена материя, с елегантен черен кант и украсен със златни копчета, носещи логото на френския бранд. Прилепналото сако и полата до коленете предизвикали поредна модна революция. Практичността и минималистичният дизайн бързо спечелили женските сърца. Тогава Коко за пръв път създава огърлица, предназначена специално за костюма. Родили се големите изкуствени перли, нанизани върху златна верижка.

Шанел продължава да създава новата модна история. През 1926 година на бял свят се появява емблематичната и до днес малка черна рокля. Дотогава черният цвят се е свързвал с траур и жените не са си позволявали да го носят в ежедневието си. Дизайнерката обаче смята, че е крайно време това да се промени. Американският Vogue нарича роклята "нещо, обединяващо вкуса на всички жени".

Избухването на Втората световна война се оказва пагубно за кариерата на Шанел. Тя затваря бутиците си и заживява в парижкия хотел Риц, където остава до края на живота си.

През 1954 година отново се качва на модната сцена и представя първата си колекция след 20 години мълчание. Връзката ѝ с нацистки шпионин обаче, влияе на парижката публика и тя не посреща с възторг новите творения. За разлика от американците, които са запленени от изкуството ѝ.

Коко Шанел умира през 1971 година. За времето, през което твори, успява да наложи своите стандарти и да направи модата такава, каквато я виждаме днес. Тя е една от 100-те най-влиятелни личности на XX век според списание Times и единствен моден представител в класацията. С цигара в уста, няколко реда перли и къса, накъдрена коса - образът, който ще бъде запомнен от поколенията.

"Ако си роден без криле, не им пречѝ да израснат", заявява смело дизайнерката, оставила една от най-значимите следи в съвременната модна история.

41 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay