Явлението Джоан Роулинг

Жената зад "Хари Потър"

Явлението Джоан Роулинг

Приказка без край. Така бих искала да характеризирам сагата "Хари Потър". За жалост, мисията е невъзможна. Поредицата приключи, а с нея - и моите очаквания за безкрайно пътуване в света на магьосниците.

Джоан Катлин Роулинг създаде 7 удивителни романа. Световни бестселъри. Почитателите на книгите и филмите, със сигурност, не могат да бъдат преброени. Потър-манията завладя и деца, и родители.


А авторката сякаш остана в сянка. Скрита зад популярността на своите герои, бягаща от светлината на прожекторите.


Джоан Роулинг е един от най-успешните съвременни автори. Днес по-богата от английската кралица, а вчера - самотна майка на държавна издръжка.


Писателката разказва, че историята се е "родила" спонтанно в съзнанието й - по време на пътуване с влак от Манчестър до Лондон. 4-те часа път са й дали време да "избистри" идеята си, да измисли имена на някои от героите, както и на училището за магия и вълшебство "Хогуортс".


Роулинг е типичен човек на изкуството - безкрайно симпатичен в своите странности. Голяма част от първата книга "Хари Потър и философският камък" тя създава върху салфетки. Казва, че няма нищо по-хубаво от това да твориш дълги часове, сгушен в някое уютно кафене.


Успехът, разбира се, не идва веднага. Девет на брой са британските издателства, които отхвърлят ръкописа, който Дж. К. Роулинг им предлага. Накрая "Блумсбъри" се съгласяват да публикуват историята, без да знаят, че с това си действие теглят печелившата клечка. Тяхна е и идеята името на авторката да бъде изписано на корицата само с инициали. Съвременна проява на сексизъм - страхували са се, че момчета няма да искат да четат книга, чийто автор е жена.


След като Хари Потър вижда бял свят, светът за Роулинг се променя. Върху нея се посипва звезден блясък, но това, сякаш, не я интересува особено. Тя продъжава да пише. Всяка следваща книга е по-мрачна от предишната. Читателите недоволстват, но не спират да изчитат на един дъх всеки следващ роман.


Британската писателка е различна по своему. Тя не "убива" лошите герои и не се стреми непременно към т.нар. хепиенд. Тя пише така, както й харесва. И по този начин влиза в сърцата на милионите си почитатели.


Дори на върха на успеха, тя не се главозамайва. Продължава да твори и романите не губят обаянието си. Стават дори по-интересни, по-вълнуващи, по-неочаквани. И така до края. Защото Роулинг знае кога да спре. И го прави красиво и изискано.


Седемте романа отдавна са факт. Както и филмите към тях. Броени часове остават, докато последната лента се завърти по българските кина. А тя обещава да бъде грандиозна. Един уникален финал на една уникална история.

20 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.07.2011|09:16
Всички тези 9 издателства, които не са повярвали в Джоан, сега съжаляват и то адски много. Историите за магьосника Хари Потър предизвикваха истинска истерия, а сега всички са разочаровани че това е края. Ами не може да продължава вечно! Поздравления за Джоан Роулинг и за невероятната идея, която е родила главата ѝ и която ѝ донесе тази слава!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay