От кухнята на Ани: Поширано пиле с джинджифил и гъби

Една елегантна и технична рецепта за лятото

От кухнята на Ани: Поширано пиле с джинджифил и гъби

Страшно много се вълнуваме, когато вие, читателите на Jenite.bg, решите да споделите нещо с нас. Лична история за изневяра, забавна гледна точка по някоя тема,полезен съвет за разкрасяване са само част от нещата, които сте ни изпращали.

Днес пък ще ви представим една рецепта, която нашата читателка Ани Руменова ни изпрати. Тя споделя, че за нея готвенето е страст, а всяко ново ястие - истинско предизвикателство за таланта и усета на всеки кулинар. 

Ани е на 22 години, студентка в Технически университет - гр. София. Успоредно с лекциите тренира фехтовка. Посвещава малкото си свободно време на кулинарията, като през зимата обича и да кара ски. 

Преди месец тя ни изпрати своеобразен наръчник със съвети как да си направим уникални питки с масло. Сега пък ни е приготвила една по-технична, но същевременно много елегантна рецепта за лятото. Чаша студено бяло вино би била чудесна компания на ястието в някоя топла вечер.

Необходими продукти за 4 порции

4 пилешки гърди
300 г гъби
настъргана кора от 1 лимон
парче джинджифил – около 50 г
сол, пипер и масло
4-5 стръкчета прясна мащерка
2 скилидки чесън

Начин на приготвяне

Нарежете гъбите и ги запържете в 2 с.л. масло. След като пуснат водата си, добавете нарязания на кубчета джинджифил и счуканите скилидки чесън. Пържете до готовност.

След като изключите котлона, добавете кората от лимона, прясната мащерка и подправете със сол и пипер.

Почистете пилешките гърди и ги начукайте равномерно.

Намажете парче алуминиево фолио с малко олио, сол и пипер. Поставете месото. Сложете от плънката и завийте на стегната пуричка. Постарайте се да не скъсате фолиото и то да е плътно завито.

Така готовите "пакетчета" сложете в тенджера с вода. Нека водата не покрива напълно "пакетчетата", а да достига до около ¾ от височината им.

Техниката на поширането е да не позволявате водата да заври. Оставете ги 40 мин, като само веднъж ги обърнете внимателно. Изчакайте месото "да си почине".

След това премахнете фолиото и запържете пуричките в масло (с малко олио, за да не загорят) до златисто.

Хубавото на рецептата е, че можете да приготвите месото предварително и преди сервиране само да го запържите.

За гарнитура са подходящи печени зеленчуци. Препоръчвам да изберете много лек и семпъл сос, заради силните вкусове в месото.

За още вкусни рецепти станете част от Jenite.bg във фейсбук! Ако пък и вие искате да споделите нещо с нас, ни пишете на jenite@jenite.bg!

36 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 31.07.2013|17:41
Трябва да се опита предложението.
9
Не е посочен 31.07.2013|12:39
Звучи доста засукано, ама в действителност май не е чак толкова.
8
Не е посочен 31.07.2013|12:20
гладна съъъм
7
Не е посочен 31.07.2013|11:06
Невероятно вкусно звучи тази рецепта, непременно ще я пробвам.
6
Не е посочен 30.07.2013|17:13
Трябва да се пробвам да изпълня тази рецепта.
5
Не е посочен 30.07.2013|16:57
Вкусна рецепта, само въпрос с поширането трябва да проуча, тъй като до сега не съм готвила по тази технология.
4
Не е посочен 30.07.2013|13:08
Много добре изглеждаща рецепта, при това и не много трудна, само не знам с поширането как ще се справя.
3
Не е посочен 30.07.2013|12:29
Ммммм, винаги точно на обяд ги виждам тия неща :) Много вкусно изглежда!
2
Не е посочен 30.07.2013|11:46
огладняях
1
Не е посочен 30.07.2013|11:19
охо,как добре изглежда,а и както съм гладна щ еми дойде супер.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay