"Ребърца на фурна” е любимо словосъчетание на много месоядни люде. И няма как да е иначе - дори ароматът, който се носи из целия квартал, докато приготвяте нещо подобно, е неповторим. Да не говорим за вкуса, който обаче съседите ви няма да имат привилегията да опитат!
Ако някой обаче си мисли, че ребърцата се готвят едва ли не сами, то изобщо не разбира от ребърца! Не можем да отречем, че изискват сравнително малко усилия и предварителна подготовка. Но те са сред ястията, които определено имат нужда от специално отношение.
Търсенето в мрежата не даде резултати, които да ни впечатлят, затова решихме да си направим ребърцата съвсем сами. Преди да забравим какво им причинихме, ще го споделим с вас.
Първо си купете:
- поне 1 кг свински ребърца - колкото повече месо има по тях, толкова по-добре
- 0,5 л бира (това количество е само за ребърцата, вие нямате право и на глътка от него!)
- доста соев сос
- малко чили
- червен пипер
- чубрица
- 1 с.л. мед по желание
След това:
1. Извадете от шкафа своята любима Голяма тава. Намажете дъното й с мъничко мазнина.
2. Нарежете ребърцата по дължина, а ако някак си ви остане голямо парче месо без кост, нарежете го и него на късчета с подобна големина. Изобщо не си мийте ръцете, защото пак ще се изцапате.
3. Вземете едно ребърце и го дръжте над тавата от т.1. Полейте го обилно със соев сос, сложете малко чили, поръсете с червен пипер и чубрица и втрийте подправките от всички страни на ребърцето. Поставете го в тавата. Недейте да слагате сол на ребърцата предварително, тъй като месото ще изсъхне и ще стане жилаво.
4. Повторете процедурата от т.3 с всички ребърца.
5. Изсипете внимателно бирата в тавата.
6. В името на екзотичния вкус може да разтворите 1 с.л. мед в мъничко гореща вода и да прибавите получената смес към ребрата, полегнали в тавата.
7. Оставете ги да постоят така час, два, три…
8. Загрейте фурната на 200 градуса и покрийте тавата с алуминиево фолио. Когато температурата е постигната, поставете опакованата тава вътре и не я пипайте поне час.
9. Когато търпението ви започне да привършва (това обикновено става след час и десет минути), махнете фолиото и печете още поне 20 минути на 220 градуса.
10. Гарнитурата към ребърцата е препоръчително да бъде под формата на картофено пюре или зелена салата.
Ако специалните ни съвети за прекрасни ребърца са ви допаднали, станете част от Jenite.bg във фейсбук!
19 | 4 |