Шестте дами, отворили пътя на жените към инженерството и архитектурата

Вижте кои са едни от първите жени инженери в света

Шестте дами, отворили пътя на жените към инженерството и архитектурата

Бруклинският мост е един от най-старите висящи мостове в света. Построен е в САЩ, над Ийст Ривър, като свързва районите на Бруклин и Манхатън. Това, което малко хора знаят, е че в продължение на 14 години работата по строежа на моста е направлявана от жена на име Емили Уорън Роблинг.

За времето, в което е построен, мостът е изключително постижение в областта на инженерството. За направата му е било необходимо не само познание в областта на науката, но също така и умела политика. Емили Роблинг става главен инженер по проекта, след като съпругът й, който заема длъжността до онзи момент, се разболява.

Историята на младата жена е разказана в книгата на Ана Лиуис, която разкрива впечатляващи примери за жени, работили на позиции, традиционно заемани от мъже. Авторката проследява техния път и важната роля, която изиграват в осъществяването на различни проекти по света.

Ще ви покажем кои са шестте жени, които със своя принос променят завинаги облика на строителната индустрия.

Емили Уорън Рьоблинг
Емили (на снимката по-горе) попада в инженерно семейство, след като се омъжва за градския инженер Уошингтън Рьоблинг. Нейният свекър, Джон Рьоблинг, е създател на революционния дизайн на Бруклинския мост.

Емили и съпругът й подпомагат с каквото могат работата на Джон - пътуват заедно до Париж, за да проверят възможността за използването на кесони (вид бетонна конструкция) в строежа на моста - нова технология, която позволява построяването на стълбовете на моста под вода.

Инцидент на работното място обаче попречва на Джон да продължи с работата си. Той се заразява с тетанус, след като смазва крака си на строителната площадка. По-късно умира, а работата поема синът му Уошингтън. За съжаление, той също заплаща със здравето си - поради постоянното изложение на неблагоприятни условия заболява от декомпресионна болест.

В продължение на 14 години Емили заема позицията главен инженер по проекта и същевременно се бори да докаже, че съпругът й не е изгубил доверието на хората относно свършената работа. През 1883 година именно тя става първият човек, преминал по Бруклинския мост с файтон.

Маргарет Ингелс
Понеже не е имало архитектурна специалност в Университета в Кентъки, Маргарет Ингелс започва да учи инженерство и благодарение на това отбстоятелство се превръща в първата жена, завършила машиностроене в Съединените щати. Тя се занимава с разработването на иновативни за времето си технологии. Работи също така за големи компании като Chicago Telephone Company и The United States Bureau of Mines.

Интересът й към климатиците (рядко срещани по онова време) я отвежда към кариера в корпорация, която се занимава с отоплителни и вентилационни системи. Името й се асоциира с проекти, свързани с филтрирането на въздуха, както и със създаването на устройство за измерване на неговата влажност, което се използва и днес.

Елън Бидъл Шипмън

Шестте дами, отворили пътя на жените към инженерството и архитектурата

Кариерата на Елън Шипмън започва малко след развода й. Стартира чрез съвместна работа на дамата със стар приятел - архитектът Чарлз Плат. Той възлага на един от асистентите си да я научи как да прави чертежи. Скоро Елън вече има клиенти от цялата страна, много от които са доста известни имена. Малко след това отваря собствен офис в Ню Йорк, където наема на работа само дизайнери жени.

Шипмън е наричана Декан на американската ландшафтна архитектура. Нейна е отговорността жените да започнат да бъдат възприемани не само като поддръжнички на домашната градина, а като част от индустрията на т.нар. ландшафтна архитектура. Елън е известна с проектите си за аранжиране на официални градини, но и със социалната си позиция относно необходимостта от повече паркове и публични пространства след Първата световна война.

Айн Бразил
Като заместник-председател на инженерната компания "Торнтън Томасети”, Айн Бразил е начело на разработката на новаторски методи, които позволяват строежа на едни от най-високите и внушителни сгради и инфраструктурни обекти.

Преди да започне работа в "Торнтън Томасети”, ирландката работи в друга инженерна фирма, където е главен строителен инженер на небостъргач в Ню Йорк, който изцяло променя облика на квартала, в който е построен.

Джулия Морган
Шестте дами, отворили пътя на жените към инженерството и архитектурата

Градското инженерство и Архитектурата, изучавани от Джулия Морган, несъмнено й помагат да се превърне в един от най-богатите и успешни архитекти за времето си. Тя е известна най-вече с работата си по имението "Хърст Касъл”, което проектира за вестникарския магнат Уилям Хърст.

Работата по проекта й отнема изключително много време - от 1919 до 1947 година. След смъртта на Хърст, фамилията дарява имението на щата Калифорния, като днес то е със статут на национален исторически парк.

Освен този проект, през кариерата си Морган проектира още около 700 сгради, голяма част от които са за асоциации, които се занимават с благотворителни инициативи.

Джулия остава в историята и с новите строителни методи, които развива. Тя за първи път използва железобетон - материал, който до момента не е влизал в употреба. Това й помага да се сдобие с клиенти от различни части на Калифорния.

Марион Махони Грифин
Една от първите лицензирани жени архитекти в САЩ, Махони Грифин, също така е талантлив артист. Това е и причината световноизвестният архитект Франк Райт да избере именно нея за първия служител в компанията си през 1895 година.

Грифин създава оцветените стъклени панели, както и декоративните части за мебели. Освен това се занимава с проектиране на сгради, но използва артистичния си талант най-вече за преобразяване на архитектурните чертежи. Марион създава особен стил на чертане, заради който самият Райт става известен.

Любопитен факт около личния живот на Марион е, че след тези събития се омъжва за архитекта Уолтър Грифин. Двамата започват да работят заедно и са екип в продължение на 28 години.

За още вдъхновяващи примери за успели жени, посетете страницата на Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Krisi Peneva 25.04.2014|15:18
Били са невероятни жени, благодарни сме им.
2
г-жа Тенджеркова 25.04.2014|15:52
Това е било сериозен успех за времето си, тъй като тогава жените са били предимно домакини. Много интересна статия.
3
vanya vaseva 25.04.2014|16:44
Много се радвам на успели и пробивни жени!
4
Дива Самодива 25.04.2014|17:18
Смели и умни дами за онова си време. Трябва наистина да благодарим на тези жени, най-малкото че са били първи!
5
viki stoilova 25.04.2014|21:18
Успели жени за онова време.
6
Ruslana Hristova 26.04.2014|11:27
Показали са,че и жените носят глава на раменете си :)
7
viki todorova 28.04.2014|09:10
Находчиви дами са били.
8
Roberta Tododrova 28.04.2014|10:08
Респект към тези дами с изключителен талант и способности, те са доказателство, че има и много успешни жени, способни да достигнат върха в кариерата си.
9
Емилия ОтЛьонеберя 28.04.2014|11:05
че браво
10
работната пчела 28.04.2014|13:04
страхотни жени, истинска емблема на успеха.
11
нелепо съвпадение 28.04.2014|14:46
Не го знаех това нещо .
12
Никол Георгиева 28.04.2014|16:24
не знаех за тях, страхотни жени са били.
13
мили ванили 28.04.2014|17:36
Така е,това са неща,които са ни малко известни.
14
мили ванили 28.04.2014|17:37
И ние имаме сериозен принос в архитектурата.
15
Пламен Панайотов 28.04.2014|18:11
Много добри са били .
16
Stoio Jelev 29.04.2014|12:39
Браво на тези жени .
17
Коста Николов 29.04.2014|16:22
Много интересно е това .
18
Rosi Marinova 29.04.2014|16:32
По онова време е било почти невъзможно жените да се докажат в обществото.
19
Здравка Анастасова 29.04.2014|19:33
Тях вече можем да ги наречен велики и вдъхновяващи личности
20
северозападнала мома 07.05.2014|15:58
Това се казва дами, които са имали напредничаво мислене и са направили много, за да имаме тази свобода днес.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница