Умореното его: Една воля, много начини да я изчерпим

Още странни експерименти от лабораторията по психология

Както вече стана ясно, ако много държиш да съсипеш нечия воля, напълно достатъчно е да му покажеш шоколадови бисквити и след това да го нахраниш с ряпа. Работата е там, че това далеч не е единственият начин за изчерпване на волевия ресурс.

Целта на днешния материал от поредицата за умореното его е да ви запознае с някои интересни алтернативи, до които Рой Баумайстер и колеги достигат по експериментален път в лабораторията по психология.


В едно изследване те разделят множество колежани в три групи. Представителите на първата група са заставени да изнесат реч, подкрепяща увеличаването на учебната такса в колежа. Втората група разполага с лукса да избира между реч за или против поскъпването на образованието. Третата група директно преминава към втората фаза от експеримента, която се състои в разрешаването на неразрешимите пъзели, за които стана дума в предната статия (линкът по-горе).

Този път първата и третата група издържат около два пъти повече от групата, която има право да избере своята позиция по въпроса за учебната такса. Този резултат предполага, че егото се изчерпва не само в резултат от някакво въздържание, но и всеки път, когато сме изправени пред избор.

Участниците, поставени пред свършен факт, не полагат усилие да вземат отношение по определен въпрос и това им спестява енергия, която по-късно влагат в работата по пъзела.

Друго изследване забранява на част от субектите да демонстрират емоции, докато им бъде прожектиран комичен скеч или сцена с агонизиращ актьор. След това те се присъединяват към група, която е имала свободата да покаже чувствата си по време на клиповете и всички заедно решават пъзели. Този път хората от първата група, в която са наложени емоционални задръжки, се справят значително по-зле.

В трети експеримент субектите имат пред себе си безразборен текст и задачата им е да открият абсолютно всички букви "е". Друга група също търси "е"-та, но условието е буквата да се намира на минимум два символа от друга гласна. Ако опитате да се справите и с двете предизвикателства в настоящия текст, ще откриете, че задачата на първата група изисква далеч по-малко усилия.

Отново следва прожекция, но този път единственото нещо, което се прожектира и на двете групи, е една празна стена. Част от хората могат да прекъснат потресаващо скучния филм с натискането на бутон. Други пък натискат бутон през цялото време и знаят, че отпускането му ще сложи край на безумието.

Всеки субект е инструктиран да гледа филма, докато прецени, че е готов да отговори на серия от въпроси във връзка с видяното. Участниците не са сигурни дали в някакъв момент не се случва нещо, което ще трябва да дискутират с изследователите впоследствие.

Онези хора, които просто трябва да открият буквата "е", а след това спират скучното видео с натискането на бутон, прекъсват прожекцията много по-рано от онези, които са били изтормозени с по-трудната задача. Същите хора задържат бутона по-дълго време, когато знаят, че отпускането му ще преустанови филма обаче.

Тези резултати изглеждат противоречиви, но всъщност не са - групата с умореното его просто избира най-пасивната реакция във всеки един от двата случая. Ако спирането на прожекцията става чрез натискането на копче, те отлагат. Но ако това е свързано с отказа от задържане на копче, нямат търпение да го направят. С други думи, изморителната концентрация може да се отрази на активните избори, пред които сте поставени по-късно.

Прочитането на този текст вероятно е поизчерпало запасите от его на много от вас, затова обещаваме, че няма да ви говорим за психология в продължение на една седмица. А когато сте готови за още интересни факти от дебрите на подсъзнанието си, ще ги получите в следващия материал от нашата поредица за "Умореното его", която се публикува всеки четвъртък в Jenite.bg. За да следите развитието на темата, станете част от Jenite.bg във Facebook!


Използвани източници:

1. Baumeister, Roy F. Tierney, John. "Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength" The Penguin Press, 2011. ISBN 978-1-59420-307-7


2. Muraven, Mark, Dianne M. Tice, and Roy F. Baumeister. "Self-control as a Limited Resource: Regulatory Depletion Patterns.” Journal of Personality and Social Psychology 74, no. 3 (1998): 774–89.


3. Baumeister, et al. (1998). Ego depletion: Is the active self a limited resource? Journal of Personality and Social Psychology, 74(5), 1252–1265.


4. McRaney, David. "You Are Now Less Dumb: How to Conquer Mob Mentality, How to Buy Happiness, and All the Other Ways to Outsmart Yourself" Gotham Books, 2013. ISBN 978-1-59240-805-4

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Katy Russeva 06.02.2014|17:30
Интересен експеримент, който показва как напрактика действаме и в живота.
2
katya noveva 06.02.2014|17:41
Тази е поредица е много интересна, чакам следващата част с нетърпение.
3
Ема Маринова 06.02.2014|18:47
Поздравления,че сте посочили източниците.
4
Пламена Христова 06.02.2014|20:34
Много интересна статия, много ми хареса, имаше много неща, които могат да се научат.
5
vili deneva 06.02.2014|21:35
Статията ми беше много интересна и ще очаквам следващата.
6
roni peteva 07.02.2014|08:18
С удоволствие прочетох статията, беше ми интересна.
7
Nikolay Vlaesko 07.02.2014|10:55
Още първото изречение е пълна тъпня, нататък пък е боза - преразказани експерименти с опит за психологически коментар...Вижте например абзацът с експеримента с откриване на буквата "е" - автора откри топлата вода направо! И накрая - прочитане на текст не може да изчерпи запасите от его на никого... Николай Влаеско
8
Счупено Пиронче 07.02.2014|12:17
добре ги нареди.
9
Счупено Пиронче 07.02.2014|12:18
между другото,когато изкарваш определени неща от цялостен текст, съдържанието се променя,затова често се водят спорове, като имаш 4 различни източника, цялостта на написаното е ясно,че е никаква :)
10
Yanitza Dikova 07.02.2014|13:33
изобщо ви казвам Егото ни го навряхте в трета глуха
11
Roberta Tododrova 07.02.2014|14:23
Нормално е при нарушена концентрация действията ни да бъдат по-мудни и забавени, както и да бъдем разсеяни при наличието на проблем или притеснение, все пак сме хора, не роботи.
12
Църна Мацка 07.02.2014|16:47
Ето как сами понякога можем да си скофтим живота или още по-точно казано да го прецакаме.
13
Lili Mileva 07.02.2014|17:38
Лош съветник може да бъде това умерено его, което може да ни накара да пропуснем някои свои шансове.
14
Палома Гълъбова 07.02.2014|18:00
Много са интересни този тип статии, тъй като ни помагат да разберем по-добре себе си, колкото и странно да звучи това.
15
подут венец 07.02.2014|18:12
Винаги са ми били интересни статиите за психология .
16
chest slava 07.02.2014|18:37
Страшно интересна статия .
17
Пламена Христова 10.02.2014|17:17
Да напълно съм съгласна и да се променим.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница