Вкуснотии от Индия: Самоса

Любимото предястие на индийците

И в днешния съботен ден продължаваме пътуването си из Индия, в търсене на местните кулинарните вълшебства. Рецептата, която предстои да прочетете, е за едно от любимите предястия, сервирани в източната страна. А ето и как да си приготвите самоса.

Необходими са ви:
300 г брашно
2 ч.л. сол
50 г кромид лук
500 г картофи
400 мл олио
1 ч.л. кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1 люто чушле
150 г грах
¼ връзка зелен кориандър

Начин на приготвяне:
Брашното и ½ ч.л. сол се смесват.

Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на едри трохи.

Постепенно се добавя вода (около 110 мл) и се меси до получаване на хомогенна маса.

Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои не по-малко от половин час.

Междувременно картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на кубчета с големина половин сантиметър.

Четири супени лъжици олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън.

След намаляване на огъня се слага ситно нарязания лук и се пържи до златисто.

Добавят се граха, джинджифила, ситно нарязаните чушлета и зелен кориандър, картофите, останалата сол и смлените кимион и кориандър.

Бърка се на слаб огън 3-4 минути и се маха от печката.

Тестото се премесва и се разделя на 10 топчета, които се разточват на кръгчета с диаметър 12-13 сантиметра.

След като кръгчето се раздели на две, всяка половина се навива на конус (за слепване се използва вода), пълни се с около 5 ч.л. от картофената плънка и се "захлупва".

Така готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио на около 5 см от дъното, след като то се е загряло.

Пържи се, докато самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от мазнината и се сервират горещи.

Вкуснотии от Индия: СамосаThinkstock/Guliver
Още вкуснотии с индийски етикет може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Пламен Панайотов 24.03.2014|11:58
Много добре изглежда, сигурно в и вкусно .
2
Mukka Dess 24.03.2014|16:26
Това ще да е яко! Индийската кухня е едно огромно богатство от подправки и вкусове.
3
Марийка Чеканова 24.03.2014|16:52
Малко са калорични, ама пък са вкусни. Може да се експериментира с плънката.
4
Наталия Радева 25.03.2014|15:26
Никога не съм яла такава кухня, сигурно е много вкусна.
5
подут венец 25.03.2014|16:19
Не съм голям фен на пърженето, иначе изглеждат вкусни .
6
Liubomira Panajotova 25.03.2014|16:56
Това си струва, макар че ще е и времеемко за изпълнение.
Мъж нахълтва разярен в кухнята. Крещи на жена си: -Всичко разбрах. Ти ми изневеряваш! -Не е вярно това – отговорила жената. -Вярно е! Изневеряваш ми с някакъв водопроводчик. -Е това пък......
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка причина има своето следствие; всяко следствие има своята причина. Всичко се случва според...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница