10 увлекателни занимания за вашите деца

Ето как едновременно да си спечелите малко свободно време и да помогнете на детето си да се развива

10 увлекателни занимания за вашите деца

Онези от вас, които вече имат деца, сигурно знаят - на родителите никога не им е скучно. Грижите за малчуганите изискват твърде много време, за да се прокрадне отегчението в ежедневието.

Изключително важно е обаче и вашите наследници да не скучаят. Докато са още съвсем малки, децата развиват важни умения, свързани с движението, мисленето, комуникацията. Именно родителите са хората, които трябва постоянно да провокират детето към развитие.

Днес сме ви приготвили един списък със занимания, които ще ангажират съзнанието на детето ви поне за известно време. Заслужава си да им обърнете внимание, тъй като вашето хлапе може да изпълни повечето от тях без чужда помощ. Ако му покажете какво трябва да прави и събудите интереса му, след това си гарантирате свободни минути, в които, отгоре на всичко, детето ви ще се развива.

Имайте следното нещо предвид - някои от идеите са свързани с дребни предмети, които могат да бъдат погълнати от съвсем малките деца. В случай че вашето малко съкровище има склонност да пъха предмети в устата си, го наглеждайте, докато извършва показаните дейности.

Подреди по цветове!
Набавете си всякакви дребни предмети в различни цветове - играчки или вещи от ежедневието. Покажете на детето си как да ги групира по цветове - всички червени на едно място, всички сини - на друго и т.н. След като проведете кратък инструктаж, детето ви ще прекара часове наред в подреждане, стига да сте осигурили достатъчно на брой цветни фигурки за сортиране.

Свържи и сглоби
За тази игра ви трябват сламки и пластмасов гевгир с дупки. Покажете на детето си как да пъхне единия край на сламката в една дупка, а другия - в друга. След това му оставете достатъчно сламки, за да се занимава известно време с тази задача. Подобно упражнение развива фината моторика на малчуганите, защото се изисква добра координация, за да изпълнят задачата.

Всички кубчета на едно място
За тази занимавка ще са ви необходими различни фигурки - кубчета, сферички, пирамиди. Представителите на всеки вид трябва да са с една и съща големина.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Обособете кутии или буркани, в които фигурките да бъдат сортирани по форма. Изрежете подходящ отвор на всяко от местата за съхранение и покажете на своето дете как кубчетата влизат само в кутията с квадратен отвор, сферите - в тази с кръгъл и т.н. След това ще се изумите как вашето хлапе сортира фигурки като омагьосано, а на всеки успех се радва неимоверно.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Оцветяване без граници
Позволете на децата си да рисуват по стените и по прозорците. Драсканиците лесно се чистят, а спомените от безгрижното артистично детство остават за цял живот!

10 увлекателни занимания за вашите деца

Рисуване в торбичка
Сложете малко боя в найлонова торбичка, която има механизъм за закопчаване. Залепете я на прозореца и оставете детето си да прави различни форми. Те ще изглеждат още по-ефектни в неговото съзнание заради светлината, идваща отвън.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Пъзел без помощ от родител
Този път не подреждайте пъзелът заедно с детето си, а изберете по-лесен вариант, който може да сглоби само. Постепенно може да увеличавате трудността - колкото повече части има един пъзел, толкова по-трудно е да бъде нареден.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Нещо като баскетбол
За това занимание ще са ви необходими картонче от ролка с кухненска хартия, пластмасови или платнени топчета и пластмасова купа. Залепете картончето за стената на височина, достъпна за вашето дете. Обяснете му целта на играта - да пуска топчетата от горния край на тръбата, така че да уцели купата, поставена на земята.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Писта за колички
Залепете тиксо по пода, оформяйки своеобразна писта за количките на детето си. Сега вече ви предстои поне час спокойствие, докато не му омръзне да си играе по този начин.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Магията на магнитите
Всяко хлапе изпитва неописуемо влечение към поставянето на магнит върху метална повърхност. Начинът, по който предметите се привличат, го изумява всеки път. Осигурете достатъчен брой магнити на своето дете, за да предизвикате интереса му. Ако е по-голямо, може да включите в играта и конкретна цел - например да изписва думи с магнитите под форматана букви. Или пък да сглоби своеобразен пъзел от отделни магнитни части.

10 увлекателни занимания за вашите деца

Пук, пук!
Може да предоставите едно парче найлон за опаковане - от онези, с балончетата, които се пукат при натиск. Така ще си гарантирате минимум 20 свободни минути, в които детето ви ще бъде вглъбено в тази активност.

10 увлекателни занимания за вашите деца

За още съвети, свързани с вашите деца, станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 22.04.2014|17:19
Много хубави предложения, аз знам още няколко, но винаги трябва да се измислят нови и нови игри, за да могат да се занимават децата/.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay