10 бързи и лесни тестове за качеството на храната

Ето как сами да проверите качеството на храната

10 бързи и лесни тестове за качеството на храната

Има много начини за проверка на качеството на хранителните продукти, които ядем всеки ден. Повечето от тях обаче изискват съдействие от специалисти или специално оборудване.

Ние ще ви предложим няколко теста, които можете да направите сами вкъщи, дори и в супермаркета

Пиле

Обърнете внимание на белите ивици и дебелия слой мазнини върху пилешките гърди. Това означава, че фермерите инжектират хормони на растежа в домашните птици и пилетата набират тегло твърде бързо. Такова месо не е добро за вашето здраве.


Цветът също е много важен: ако е жълтеникав,  месото не е свежо. Суровите пилешки гърди трябва да са розови и не трябва да са прекалено меки.

Извара

Капка йод ще ви помогне да проверите дали вашето сирене или извара съдържа нишесте. Ако има съдържание на нишесте, петното от йод ще стане тъмно синьо. Ако остане жълто или кафяво, значи няма нишесте.

Оставете малко извара на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще се оцвети в жълто. След този тест прясното сирене може да има кисел вкус, но няма да промени цвета си.

Мед

Изсипете малко мед на равна повърхност. Фалшивият мед и капе и веднага се разтича по повърхността. Истинският мед е доста плътен и тече бавно, на тънка струйка.

Ако медът има вкус на карамел, това означава, че медът е нагряван. Ако пък ви се стори прекалено сладък, вероятно съдържа захар.

Сметана

За да проверите дали сметаната съдържа растителни мазнини, разбъркайте една лъжичка заквасена сметана в чаша гореща вода. Продукт с лошо качество ще стане на бели люспи. Истинската заквасена сметана ще стане хомогенна гъста течност.


Замразени зеленчуци и плодове

Проверете дали върху опаковката от има сняг или парчета лед вътре в опаковаката. Ако това е така, то не е съхранено правилно. Изберете продукти, които имат скреж върху тях.

Риба

Прясната риба не трябва да има замъглени очи, а хрилете за здравата риба винаги са яркочервени. Кожата трябва да има естествен метален отблясък, а люспите трябва да са плътно прикрепени към тялото.

Месо

Когато избирате месо, натиснете с пръст. Прясното месо трябва да е достатъчно гъвкаво, за да изчезне отпечатъка ви.

Разрежете голямо парче месо на половина: ако месото е тъмно, но има бели контури, това означава, че неговият срок на годност е удължен с добавки. Подсушете с хартиена кърпа - прясното месо не трябва да оставя твърде много влага и кръв върху кърпата.

Подправки

Вземете една връзка копър, например. Ако листата висят настрани, копърът не е пресен. Освен това, ако цветът е прекалено тъмен, а стъблата са прекалено дълги, това означава, че съдържа нитрати. Свежите подправки имат ярко зелен цвят.

Сирене

Можете лесно да забележите сирене, съдържащо растителни мазнини. То ще се разпадне, когато го отрежете (не се отнася за твърди видове сирене като чедър), а когато остане без опаковка, ще изсъхне и ще се напука.

Оставете малко сирене на стайна температура. Висококачественият продукт просто ще стане по-мек, но ако се изсуши и в него се появи влага, по-добре не го яжте.

Сладолед

Оставете любимия си сладолед на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, той ще остане замразен за по-дълго време и накрая ще се стопи в течност.

Сладоледът с качествени съставки ще се разтопи в гъста бяла кремообразна субстанция.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay