10 важни признака, че тялото ви е стресирано

10 важни признака, че тялото ви е стресирано

Всеки понякога се чувства притиснат. Но ако има нещо, което постоянно ви притеснява от известно време, трябва да вземете вашето здраве на сериозно. Може би всичко е свързано със стрес. Много лекари казват, че стреът може да причини различни заболявания.

Събрахме някои от най-популярните симптоми, които показват, че тялото ви е засегнато от стреса:

1. Кожни заболявания

Псориазис, акне и други кожни заболявания могат да бъдат причинени от стрес. Учените проведоха изследвания сред учениците и показаха пряка връзка между високото ниво на психологически стрес и кожните проблеми. Експеримент с мишки дава същия резултат. Животните, които са били изложени на големи дози стрес, са по-податливи на кожни инфекции. 

2. Промяна в теглото 

Може да сте били в ситуация, в която не сте могли да стабилизирате теглото си с диети или физически упражнения.

Някои наистина интензивни преживявания могат да ви накарат да качите няколко килограма. Както се оказва, често стресиращите ситуации увеличават производството на хормона кортизол. Той стабилизира метаболизма на мазнините и въглехидратите и поддържа необходимите нива на захар в кръвта. Ако човек има твърде много хормон, той ще яде повече, тялото ще произвежда по-малко тестостерон и тялото ще изгори по-малко калории. И това ще ви накара да качите няколко килограма. 

Понякога стресът и тревожността карат хората да губят тегло. Повишените нива на адреналин в кръвта правят това. Адреналинът ускорява метаболизма, но забавя екскрецията на мазнините. Учените също обвиняват хормона CRH за загуба на тегло.

3. Чести настинки

Както казахме преди, стресът причинява производството на кортизол, който може да потисне възпалението. Въпреки това, ако човек изпитва хроничен стрес, имунната система става по-малко чувствителна към кортизола, което води до по-сериозно възпаление. След това тялото има по-висок риск от настинки.

Не обвинявайте студеното време, тъй като това е само спусък за тяло с отслабена имунна система. Ако се разболявате често, помислете за нещо, което ви притеснява много в живота ви и се опитайте да го премахнете.

4. Стомашно-чревни нарушения 

Налице е научно доказателство, че стресът може да има отрицателен ефект върху стомашно-чревния тракт. Понякога лекарства за коремна дисеминация и стомашно болка не ви помагат. В този случай посещението на психолог може да бъде много полезно. Лекарят ще определи причините за безпокойството ви и ще се опита да ви помогне.

5. Трудно концентриране

Хората, които са били подложени на стрес от дълго време, трудно се концентрират върху задачите. Ако забележите, че сте станали по-малко фокусирани от обикновено, може би е време да забавите малко темпото и да си починете. 

6. Загуба на коса

Учените стигат до извода, че стресът може да ви направи частично или дори напълно плешиви. Ако сте забелязали, че имате по-малко коса от преди и различни витамини нямат положителен ефект, стресът може да е причина. Затова не се притеснявайте, ако искате да запазите красивата си коса.

7. Главоболие

Главоболието може да бъде причинено от много причини: остеохондроза, грешна позиция по време на сън, ниско или високо кръвно налягане, синузит, бременност и много други. Но понякога главоболието е причинено от емоционален стрес, който имате на работа или у дома.

Приемането на хапчета може да помогне с главоболие. Но ако не изключите стресови ситуации от живота си, главоболието ще се връща отново и отново.

8. Ниско либидо

Емоционално изтощен човек, който често е изложен на стрес, обикновено има доста ниско либидо. Учените направиха проучване и стигнаха до такова заключение. Така че, ако не сте правили секс с партньора си дълго време, не се ядосвайте и не се притеснявайте, тъй като това няма да помогне на ситуацията. Ако причината наистина е стрес, това само ще влоши нещата. Страхотно нещо, което трябва да направите, е да отидете на почивка заедно.

9. Проблеми със съня

Стресовите ситуации могат да бъдат причина за сериозни проблеми със съня. Може да имате безсъние, ако дълго време сте били подложени на силен стрес. Това е много трудна ситуация, защото човек не може да работи нормално и да се радва на живот без добър сън. Когато хапчетата за сън вече не действат, е време да сте бдителни и може би да посетите лекар. Много е важно да откриете причината за проблемите със съня си и да я премахнете възможно най-бързо.

10. Сърдечно-съдови заболявания

Сърцето ни преминава през много неща, през живота ни. Стресът оказва лошо влияние върху сърцето. Учените са доказали, че хроничният стрес е една от най-честите причини за сърдечно-съдови заболявания. Такива обстоятелства, като упорита работа или обратното, никаква работа, живеещи в бедност и проблеми в семейството само влошават ситуацията.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay