10 грешки по пътя към отслабването

Изключването на захарта и висококалоричните храни, както и дългото гладуване, са сред основните причини за провал по време на диета

10 грешки по пътя към отслабването

От месеци се борите с няколко излишни килца, но все ви се струва, че сте на път да загубите битката. Днес ще ви помогнем да разберете кои са някои от основните общоприети съвети и твърдения, които не работят във ваша полза по пътя към отслабването.

1. Захарта е най-големият враг на диетата
Първата и най-сериозна грешка, която допускаме, когато искаме да се отървем от тлъстинките - приемаме захарта като най-върлия ни опонент в тази борба. Колкото и да се стараем да я изключваме напълно от менюто си, резултатите в повечето случаи ще са незначителни.

Това е така, защото в много продукти се съдържат различни вещества (като нишесте например), които организмът сам преобразува в захар. Искаме или не, нейното наличие в тялото ни е неизбежно. Това съвсем не означава обаче да се отдадете на всички захарни изкушения, познати от сладкарството и кулинарията.

2. Вън на въглехидратите от менюто
Много диети постановяват това правило, но същевременно не отчитат факта, че е нужно продължителното му следване за постигане на положителни резултати. Помнете обаче, че тази група органични вещества изпълнява редица важни биологични функции в живите организми, свързани с имунната система, оплождането и ембрионалното развитие. Не е нужно да продължаваме да изброяваме преимуществата на въглехидратите, за да се досетите, че те не бива да бъдат изключвани от дневния хранителен прием.

3. Само нискокалорични продукти
Много пъти ни е казвано, че употребата на нискокалорични храни и напитки е важен елемент от процеса на вталяване. Това, за жалост, е един от основните парадокси на съвременната хранителна мода. Причината е, че по този начин организмът ни не си набавя много от нужните вещества, което на подсъзнателно равнище ни кара да отваряме хладилника по-често. Крайният резултат е повече от ясен.

4. Яжте често, но по малко
Ако не правите никакви физически натоварвания, този съвет няма да ви е от полза. Дори и да хапвате по малко на всеки няколко часа, не забравяйте, че теглото ни се изчислява на база общото ежедневно количество храна и изгорени калории, а не на единични порции.

Препоръчваме ви да хапвате често, но само ако залагате на наистина хранителни продукти. Половин кофичка кисело мляко ще ви остави сити за много по-дълго, отколкото измитата ябълка.

5. Яжте всичко, но наполовина
Тук с пълна сила важи съветът ни от предходния абзац. Разбира се, малките порции са препоръчителни както за красивата ви фигура, така и за доброто ви физическо състояние. Но ако намалявате наполовина нужното дневно количество храна, организмът моментално ще сигнализира за недостиг на витамини и други ценни вещества, които всячески ще се стреми да си набави. Все пак хладилникът е близо до вас.

6. Пречистване на организма чрез гладуване
Хубаво е, даже препоръчително, веднъж на месец да се отдадете на водна диета. Така правите добро на организма си, като го освобождавате от вредните токсини и канцерогени на храните.

Постоянното гладуване обаче ще ви донесе обратен ефект. Усещайки глад, тялото ви ще започне да трупа запаси за "черни дни”, което неимоверно означава, че всяка хапка от менюто ви ще се залепи по някоя част от тялото. Освен това, връщайки се след време към нормалния си хранителен режим, ще се се сблъскате и с "Йо-йо” ефекта, който всички се опитваме да избегнем.

7. Слабителните чайове извайват тялото
Редовната употреба на слабителни чайове може да доведе до редица здравословни проблеми. Системното изпразване на червата е вредно, тъй като се губят много от полезните вещества, приемани с храната. Затова специалистите препоръчват подобни напитки да се употребяват предимно от хора, които страдат от хроничен запек. Ако не спадате към тази група - освен, че може да сте благодарни, е редно да ограничете слабителните "коктейли” до 1-2 на седмица.

8. Мазната храна е в топ 3 на храните, водещи до затлъстяване
Разбира се, че никой не би ви посъветвал да похапвате колкото си искате от хрупкавите бабини пържени картофки, но имайте предвид, че мастните киселини са необходими на организма. Те са незаменимо звено при обмяната на веществата и при недостиг на мазнини възникват проблеми с някои органи, от които най-потърпевша е жлъчката.

9. "Не!" на вечерята
Всеки организъм функционира различно, затова трябва и препоръчителният час за вечеря да е различен за всеки индивид. Ако планирате да лудувате до ранни зори, то храната преди това е задължителна. По-добре изберете по-късното хапване, защото рискувате да изпитате дискомфорта на "стържещия” си корем или на отмъстителния махмурлук на следващия ден. Добре знаете, че никой не пие на празен стомах! Дори и да сте решили да прекарате вечерта си у дома като добро момиче, не забравяйте да сложите поне залък в устата си към 20 часа.

10. Редовното спортуване компенсира по-голямото количество храна
Напълно погрешно схващане! Ограничаването на храната е нужно дори при полагането на усилени и продължителни физически упражнения. Усвояваните въглехидрати се разграждат бързо и повишават нивото на кръвната захар.

Ако след похапване не се извършват някакви натоварвания, те, вместо от мускулите, се усвоят от черния дроб, където се превръщат в мазнини. Това води не само до преяждане и непривлекателна фигура, но предизвикват затлъстяване дори на вътрешните органи. Следващият стадий е възникването на заболявания като захарна хипертония, диабет, атеросклероза и т.н. Затова най-удачното решение е намирането на баланс между спорта и дневната доза храна.

За още полезни съвети за красива фигура посетете Jenite.bg във Facebook.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 15.07.2014|17:02
Всички сме допускали такива.
5
Не е посочен 14.07.2014|17:19
Така е,лошото е,че са за сметка на здравето ни.
4
Не е посочен 14.07.2014|17:18
Благодаря за тази информация.
3
Не е посочен 11.07.2014|16:52
Защото не са запознати и защото не искат да платят на специалист , за да им помогне
2
Не е посочен 11.07.2014|16:51
Когато отслабвах и аз допусках много фатални грешки ,но с времето всичко се промени
1
Не е посочен 11.07.2014|16:21
Хората правят много грешки в процеса на отслабване
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay