10 признака, че може да имате автоимунно заболяване

10 признака, че може да имате автоимунно заболяване

Автоимунните заболявания (диабет тип 1, Хашимото, ревматоиден артрит, общо около 80 типа) стават все по-чести по света. Ако не бъдат диагностицирани навреме, те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, които дори могат да станат животозастрашаващи. Познаването на най-често срещаните симптоми е първата стъпка към по-добро качество на живот за Вас. Ако сте изпитали някой от изброените по-долу симптоми, моля, обърнете се към квалифициран медицински специалист.

Автоимунните заболявания са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Поставянето на диагноза е голямо предизвикателство. Може да отнеме известно време, преди да получите правилната диагноза, но след като автоимунното заболяване е установено, става много по-лесно да се подготви необходимото лечение. Ние открихме 10 от най-честите симптоми на автоимунни заболявания и искаме да споделяме тези знания, за да сте сигурни, че не сте изложени на риск или да започнете лечението незабавно.

  1. Коремна болка или храносмилателни проблеми

    Един от най-честите симптоми на автоимунни заболявания е необичайни движения на червата като запек или диария. Болестта на Крон, улцерозният колит, хипотиреоидизъм и много други автоимунни заболявания имат този симптом. Ако го почувствате, моля, незабавно се обърнете към лекар, тъй като това може да е признак за сериозно заболяване.

  2. Възпаление

    Повечето от възпалението на автоимунните заболявания не се виждат, тъй като се случват вътре в тялото. Въпреки това, има някои признаци, които могат да ви покажат, че е време да се срещнете с лекар, например гуша. Гушата е подуване на шията, което се дължи на разширена щитовидна жлеза.

  3. Устойчива или повтаряща се треска

    Няколко автоимунни заболявания започват с вирус, който атакува тялото ви и може да се появи треска, която или ще изчезне, или ще стане повтарящо се събитие.

  4. Умора

    Представете си, че имунната ви система е отслабена под влиянието на автоимунно заболяване и следователно, колкото по-болен сте, толкова по-уморен се чувствате. Автоимунният хепатит, целиакия, болестта на Хашимото, анемия и възпалителното заболяване на червата са сред тези, които имат умора като общ симптом.

  5. Подуване на лимфни възли

    Главно, ревматоидният артрит има подути лимфни възли като признак, особено ако човек е имал тази болест за дълго време. Лупусът и саркоидозата също могат да причинят подуване на възлите ви.

  6. Сърбеж и обриви

    Сърбеж на кожата или дори обриви може не само да сигнализира, че имате алергия, както биха си помислили повечето хора, но също така, че имунната система на организма ви не работи добре. Диабетът тип 1, болестта на Хашимото, псориазисът и много други са с ефект върху кожата ви.

  7. Усещане за изтръпване

    Ако усетите чувство на изтръпване в краката, би било разумно да посетите лекар. Изтръпването може да означава много неща.

  8. Промени в теглото

    Вие сте били с нормално тегло през по-голямата част от живота си и след това, внезапно, вие или губите много или да сваляте много килограми. Това е ситуация, когато имунната система на организма спира метаболизма. Има много автоимунни заболявания, които са свързани с бърза загуба на тегло или наддаване на тегло.

  9. Промени в цвета на кожата

    Ако един ден се събудите и видите жълт нюанс на кожата и бялото на очите ви, това е симптом на автоимунен хепатит. Поглеждайки в огледалото и виждайки бели петна по кожата на тялото ви, това е знак за витилиго.

  10. Хранителни алергии

    Друг симптом на автоимунните заболявания е хранителната алергия. Много хора смятат, че хранителната алергия може лесно да бъде лекувана чрез приемане на антихистаминови хапчета, но това също е знак за някои автоимунни заболявания. Алергията може да не изглежда като обрив или сърбеж. Вместо това тялото ви може да започне да задържа повече вода или дори да развие необичайни движения на червата. Веднага щом забележите, че нещо не е правилно, след като ядете конкретна храна, посетете лекар.

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay