10 токсични храни, които могат да ви навредят

10 токсични храни, които могат да ви навредят

Често разглеждаме суровите зеленчуци, семена и морски дарове като най-здравословните варианти, защото съдържат купища витамини и омега-3 мастни киселини. Това, което не знаем, е, че някои от тези храни също съдържат токсини, които могат да бъдат потенциално смъртоносни. 

1. Маниока

Също известно като тапиока или касава, маниока е основна храна в развиващия се свят, осигуряваща основното меню за над половин милиард души. Но имайте предвид, че неправилната подготовка на маниока може да остави достатъчно остатъчен цианид, за да предизвика остра цианидна интоксикация, частична парализа или дори смърт.

2. Скариди

Скаридите се отглеждат във ферми и това е факт. За да се предотврати разпространението на инфекции, болести и паразити, фермерите пълнят храната на животните с антибиотици и слагат във водите пестициди и фунгициди. Големи количества химически добавки, включително хлор, също се добавят към този разрушителен коктейл, за да се поддържа пренаселената популация.

3. Картофи

Не се паникьосвайте! Като цяло, картофите са напълно безопасни зеленчуци. Въпреки че, ако оставите картофите на прекалено светло и влажно място, те ще покълнат. И тези кълнове действително съдържат токсични съединения, известни като гликоалкалоиди. Дори и да отрежете кълновете, трябва да изхвърлите целия картоф, тъй като отровата може да е в самия картоф, ако прекара твърде много време.

4. Бадеми

Горчиви сортове от това семе (не ядки) съдържат по-големи количества цианид от сладките бадеми. Екстрактът от горчив бадем преди се е използвал като лекарство, но дори в малки дози ефектите са тежки или смъртоносни, особено при деца; цианидът трябва да се отстрани преди консумация. Ето защо всички комерсиално произведени бадеми, продавани като храна в САЩ, са сладки сортове.

5. Бамбукови стръкове


Бамбукови стръкове се използват в много азиатски ястия и бульони. Суровите бамбукови стръкове съдържат цианогенни гликозиди, същите токсини, съдържащи се в маниока. Тези токсини трябва да бъдат унищожени чрез цялостно готвене и поради тази причина пресните бамбукови стръкове често се варят, преди да се консумират.

6. Гъби

Няма една единствена черта, чрез която да се идентифицират всички токсични гъби, нито такава, с която да се идентифицират всички ядливи гъби. Освен това, поради склонността на гъбите да абсорбират тежки метали, включително тези, които са радиоактивни, европейските гъби могат досега да включват токсичност от катастрофата в Чернобил от 1986 г. Също така препоръчваме да не ги събирате по пътищата или близо до фабриките.

7. Мухлясала храна

Мухълът обикновено е видим, но токсините, прозивеждани от плесените и други гъби- са невидими и могат лесно да проникнат в храната. Специалните сини сирена са безопасн за ядене, тъй като мухълът е съзнателно въведен.

8. Ревен

Въпреки че ревенът често се продава с листа, стъблата му са единствената годна за консумация част. Веднъж, по време на Първата световна война листата погрешно са се препоръчвали като източник на хранителни вещества във Великобритания, което води до отравяне на хора. Готвенето на листата със сода за хляб може да ги направи още по-отровни, като започва реакция между содата и киселината.

9. Фугу риба

Фугу е една от най-известните, но с лоша слава ястия в японската кухня. Рибата Фугу трябва внимателно да се приготви, за да се отстранят токсичните части и да се избегне замърсяването на месото. Готвачите минават през специално обучение, за да им бъде издаден лиценз, че могат да приготвят тази риба.

10. Боб

Суровите бобени зърна съдържат токсин, който може да се отстрани чрез готвене. Червеният боб е особено токсичен, но и при другите видове има риск от отравяне. Също така, токсините не изчезват, ако бобът не заври. Трябва добре да сварите боба, защото недостатъчно свареният боб е дори по-токсичен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay