10 храни, богати на колаген, които забавят процеса на стареене

10 храни, богати на колаген, които забавят процеса на стареене

Колагенът е основният структурен протеин в различните съединителни тъкани в тялото на човека. Той е отговорен за еластичността на кожата. Така че, ако забележите, че на кожата ви се появяват бръчки, това е сигнал, че нивото на колаген в организма ви е намаляло. Поддържането на добра диета е един от начините за забавяне на процеса на стареене на кожата.

Ще ви споделим списък с храни, които можете да ядете, за да предотвратите преждевременното стареене на кожата.

Колагенът е наричан "лепило", защото тялото би се разпаднало без него. 

Както вече казахме, колагенът е протеин. Това е 30-40% от целия протеинов материал в тялото ни. Колагенът поддържа кожата млада, но може да се намери и в космите, ставите и чревната тъкан. Има 16 вида колаген. Най-разпространените са 3 вида. Колаген тип I и тип II се откриват в кожата, костите и сухожилията; колаген тип III се среща в ставите.

Човешкото тяло може да произведе необходимото количество колаген самостоятелно. Въпреки това, след 25-годишна възраст нивото на естественото му производство започва да се забавя. Това е времето, когато могат да се появят първите бръчки, последвани от артрит. И сега, нека да разгледаме какво трябва да ядем, за да предотвратим това.

Бульон от месо и риба

Бульонът от кости може би е една от най-добрите хранителни възможности, защото всички други храни просто стимулират производството на колаген. Този бульон съдържа биоактивната форма на протеина, която тялото може да започне незабавно да използва. Говеждият бульон е пълен с колаген тип I, което е наистина полезно за здравето на кожата; бульоните от пуйка и пиле съдържат колаген тип II, който поддържа функцията на ставите. Костният бульон трябва да се консумира всеки ден.

Сьомгата съдържа цинк и минерали, които стимулират производството на колаген. Освен това нейните омега-3 мастни киселини хидратират кожата, което помага да се запази младостта й. Препоръчва се да се яде сьомга 2 пъти седмично.

Зеленчуци и плодове

Зелените зеленчуци са най-добрите храни за предотвратяване на различни заболявания. Те могат също така да предотвратят преждевременното разграждане на колагена. Всички зелени зеленчуци съдържат хлорофил, който увеличава количеството проколаген в кожата. Хлорофилът предпазва кожата от вредни ултравиолетови лъчи и свободни радикали, които също водят до стареене на кожата. Количеството зеленчуци, които трябва да ядете, зависи от физическата ви активност: колкото повече се движите, толкова повече можете да ядете. 

Цитрусовите плодове съдържат витамин С, който помага на аминокиселините да произвеждат пролин. Пролинът е необходим химикал за производството на колаген. Витамин С предпазва тялото от токсините в околната среда. За да получите препоръчителната доза витамин С, трябва да ядете 2 порции плодове на ден.

Доматите съдържат ликопен, антиоксидантно химично вещество, което защитава кожата от UV-светлината. Ликопенът също стимулира синтеза на колаген. Добър избор е доматения сок. Трябва да пиете най-малко една чаша на ден.

Авокадото е продукт, който съдържа витамин Е, който помага да се предотврати разграждането на колагена в организма. Освен това, авокадото съдържа полезни мазнини, които са полезни за кожата, а маслото от авокадо увеличава производството на колаген. Специалистите препоръчват да ядете половин авокадо на ден.

Ягодите, малините, къпините и боровинките съдържат елагична киселина, която е необходима на организма, за да предотврати разграждането на колагена, причинено от ултравиолетова светлина. Плодовете съдържат и витамин С. 

Яйца

Яйцата са продукт, който както костния бульон, съдържа самия колаген. Вашето тяло може да го получи от жълтъка. Яйцата също така съдържат сяра, която е необходима за производството на колаген и детоксикация на черния дроб. Това означава, че токсините, които разрушават колагена, се отстраняват от тялото. Въпреки това, не трябва да ядете твърде много - 2 яйца на ден е достатъчно.

Семена

Тиквените семена са източник на цинк, който стимулира производството на колаген. Храните, съдържащи цинк, забавят разграждането на протеина. Също така, цинкът увеличава скоростта на регенерация на кожата, която е необходима за здравата кожа. 

Семената от чиа съдържат омега-3 мазнини, които стимулират подмладяването и хидратацията на кожните клетки. Кожата става гладка. Можете да добавяте семената от чиа към различни храни и напитки. 

Вашият начин на живот е също толкова важен, колкото начина, по който се храните. Трябва да знаете, че производството на колаген се влияе и от пушенето, UV светлината, мръсния въздух, пържените и сладки храни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

37 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay