11 съвета за хората, които мразят да изхвърлят храна

11 съвета за хората, които мразят да изхвърлят храна

Отворете хладилника си и вижте какво има в него. Има шанс да намерите изсъхнали зеленчуци, мляко със съмнителна свежест или привидно празни опаковки от сос. Може да се изкушите да ги изхвърлите всички, но преди да го направите, помислете за запазване на храната и за превръщането на остатъците във вкусна храна.

Ето как да дадете нов живот на остатъците от храна и да спестите пари.

  1. Направете тесто за сладки от овесената каша

    Сварените овесени ядки бързо губят вкуса и апетитния си вид. Ако без да искате приготвите твърде много, вземете остатъците и добавете малко мляко, яйце, масло, сол и захар и ще получите тесто за вкусни бисвити или кифлички.

  2. Добавете завехналите подправки и гъби към супа

    Не забравяйте да включите моркови, лук, картофи и подправки. В последния етап на готвенето можете да допълните супата с няколко супени лъжици разтопено крема сирене, за да направите консистенцията по-гъста.

  3. Използвайте стар хляб, за да направите крутони

    Съвет, следван не само от нашите баби, а и от известния британски готвач Джейми Оливър. Освен да направим крутони за супа от остарелия хляб, той предлага да го преработваме в галета.

  4. Твърдото сирене не разваля бульона

    Сирената като пармезан, например, са доста скъпи, така че може да се наложи да ги използвате максимално. Можете да добавите изсъхналите корички на сиренето в бульон. Така по никакъв начин няма да се усети, че сиренето е изсъхнало.

  5. Превърнете остатъците на Nutella в шоколадова напитка

    Не е нужно да изхвърляте буркана от течен шоколад, заедно с остатъците по стените. Просто изсипете чаша топло мляко в буркана, разбъркайте добре и воала- имате чаша прекрасен топъл шоколад.

  6. Използвайте вкиснало се мляко за печене

    Може да се използва за направата на пухкави палачинки, всички видове сладкиши и домашни сирена - включително рикота, която е доста скъпа в магазините. Въпреки това, важно е да купувате качествено мляко, за да сте сигурни, че то става по-скоро кисело, отколкото безнадеждно развалено.

  7. Използвайте остатъците от храна, за да направите пица

    Можете да разбъркате остатъците от кетчуп и майонеза и да намажете тестото със сместа, след това да наредите нарязани гъби, домати, билки, салам, колбаси, маслини или печено месо, маруля - всичко, което можете да намерите в хладилника. Поръсете всичко с настърганото сирене. Това е чудесен начин да спестите малко пари и все още да имате вкусна вечеря.

  8. Изпечете изсъхналите зеленчуци във фурната

    Вземете чушки, домати, фасул, лук, тиквички, броколи и други зеленчуци, които можете да намерите във вашия дом и да ги сложите в тава за печене. Добавете някои протеини като пиле или риба и поставете всичко във фурната. Ястието ще се окаже много вкусно. Обещаваме.

  9. Замразете остатъците от соса

    Това е начин за справяне не само с различни сосове, но и с бульони, зехтин с добавени нарязани билки и дори вино. Поставете ги във формите за лед и ги съхранявайте във фризера. Когато е необходимо, те могат да бъдат използвани за приготвяне на апетитни подправки за разнообразие от ястия.

  10. Направете доматена паста от презрялите домати

    Ако вашите домати започват да се развалят, не бързайте да ги изхвърлите. Обелете ги и задушете на средна температура за 10 минути, след това намачкайте доматите, за да станат на паста и добавете чесън. Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете няколко билки в края.

  11. Запазете наденичките и беконът, като ги замразите

    Това може да се направи и за други месни продукти, за които има непосредствена опасност от разваляне. Това е особено удобно, ако планирате да отидете на пътуване, но нямате достатъчно време да изядете всичко, което имате, преди да тръгнете.

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay