13 неща, които правят дома ви мръсен и неуютен

13 неща, които правят дома ви мръсен и неуютен

Мислили ли сте някога, че много огледала в спалнята ви могат да увеличат времето ви за почистване или че тъмните нюанси на вашите лампи могат да увеличат сметката Ви за електричество? Има много неща у дома, с които сме свикнали и които смятаме, че са полезни. Но истината е, че те или ни карат да чистим по-често, или създават неприятна атмосфера.

Ето няколко съвета, които можете да използвате, особено ако планирате да ремонтирате къщата или апартамента си.

1. Разтегателен диван

Няма реална причина да се опитвате да спестите място, като купувате разтегателен диван вместо обикновено легло. Разпъването на леглото всеки ден не е много добра идея, а сънят върху диван не е много пълноценен. Освен това, тези дивани имат по-малко пространство, така че качеството на съня ще бъде още по-лошо поради тази причина.

Ако ще купувате нови мебели, трябва да си купите обикновено легло с хубав матрак. Това легло ще остане в много добро състояние по- дълго време от дивана. 

2. Събиране на найлонови торбички

Често не изхвърляме найлоновите торбички, защото може да се нуждаем от тях. Но един ден това ще доведе до пълна бъркотия във вашия шкаф или мястото, на което ги държите.

По-добре е да държите найлоновите торбички в малка кутия и да ограничите броя им до колкото може да се поберат в кутията. Купете няколко големи торбички за пазаруване и сложете една от тях в чантата си, която носите на работа или в колата си, когато пазарувате. И вместо да държите огромен брой найлонови торбички, ги рециклирайте.

3. Голям брой кутии

Много е удобно да съхранявате неща в кутии. Въпреки това, често използваме твърде много кутии и дори не помним какво има в тях. В резултат на това можете да губите ценното си време, търсейки нещо във всичките кутии.

Дрехите се съхраняват по-добре в гардероба, където имате достъп до тях по-бързо. А няколко големи кутии са чудесни за съхраняване на неща, които не използвате често. Надпишете на кутиите какво съхранявате в тях. 

4. Претрупана закачалка

Закачалките в коридора винаги са пълни, освен ако нямате само една връхна дреха за всички сезони. Но това е мястото, което прави първото впечатление в дома ви. Ако закачалката е пълна, къщата изглежда разхвърляна, отнема ви много време да намерите това, което търсите и често всичко пада на пода. 

5. Без място за обувки

Дори и да сте внимателни с това къде си слагате обувките, в крайна сметка целият коридор ще изглежда разхвърлян. Също така, ако нямате специални шкафове за обувките си, през зимата ще има много мръсотия в коридора ви. След това тази мръсотия се разпространява в другите стаи и трябва да прекарвате повече време в почистване на жилището. 

Има много малки шкафове за обувки, в които се съхраняват обувките във вертикално положение. Ако имате малък коридор, можете да си купите такъв шкаф. Единственият проблем с тези шкафове е вентилацията.

6. Огромни огледала в спалнята

Големите огледала в спалните често се появяват там, защото на много гардероби ги има. Те могат да направят една малка стая да изглежда много по-голяма. Те обаче изискват редовно почистване. Ако в стаята има много слънце, прахът лесно се вижда на огледалата.

Освен ако не искате да почиствате праха няколко пъти седмично и да миете големите огледала, поръчайте гардероб с едно или две огледала на вратите. И за да изглежда стаята по-голяма, можете да съчетаете цвета на гардероба с цвета на стените.

7. Светли стени в антрето

Светлите стени в коридора, където хората се събуват и събличат много бързо се цапат. Знаете, че няма как да изчистите стените, без значение дали има тапети или латекс върху тях. Затова по-добре е да направите стените в малко по-тъмен цвят. 

8. Телени закачалки

Ако имате много телени закачалки, съществува голям риск да повредите дрехите си, докато ги изваждате от гардероба, а дрехите, изработени от деликатни тъкани, губят формата си поради разтягане.

Изберете дървени закачалки, които изглеждат много по-добре, за да избегнете този проблем. 

9. Отворени рафтове

Едно от най-популярните неща, които хората имат в своите кухни, са отворени рафтове. За съжаление в кухнята има много прах. Често прахът се смесва с мазнина и е трудно да се почисти. Тези рафтове и нещата върху тях трябва да се почистват редовно, в противен случай прахът ще стане наистина видим. Друг негативен фактор е необходимостта да се поддържа мястото напълно чисто, защото все пак това е кухнята и трябва да е чисто.

Най-добрият вариант за кухнята са затворените шкафове. Шкафовете с врати от ярки цветове изглеждат страхотно и правят мястото да изглежда по-голямо.

10. Сгъваеми маси

Много хора избират сгъваеми маси, за да пестят място и да ги разпъват, само когато имат гости. Но ако се замислим, повечето хора посрещат гости рядко. Няма смисъл да ви бъде неудобно. По-добре изберете стабилна маса. 

11. Голямо огледало в банята

Голямо огледало в банята, което стои точно над мивката, бързо се покрива с водни петна. И не е много удобно да се почистват огледалата няколко пъти на ден. Банята ще изглежда мръсна и няма да ви хареса отражението.

Изберете по-малко огледало за банята си. 

12. Тъмни полилеи

Тъмните нюанси не позволяват светлината да преминава много добре, така че стаята винаги ще е малко тъмна. За да разрешите този проблем, можете да опитате да купите най-големите и най-силните крушки. Но в този случай ще използвате повече електроенергия и ще трябва да плащате повече.

Най-добрият вариант е да промените цвета на полилеите: плат или стъкло с ярък цвят ще позволи на светлината да преминава много добре, което ще направи мястото да изглежда по-уютно. И няма да губите пари за сметки.

13. Мокет

Мокетът е много по-лош избор от килима. Например, ако нещо се случи и се появи дупка или петно, трябва да смените целия мокет. Затова по-добре изберете обикновен килим. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay