15 въпроса, които майките, родили преждевременно, не трябва да се страхуват да зададат

Ако имате бебе в кувьоз, трябва да говорите за това

15 въпроса, които майките, родили преждевременно, не трябва да се страхуват да зададат

Никой не очаква, че бебето му ще има проблеми, след като се роди и ще трябва да остане в болницата. Но когато премина шока, е силно вероятно да се почувствате абсолютно разрушени. Задаването на въпроси е чудесен начин да разберете от какво има нужда вашето дете и с какво можете да му помогнете. 

Ето 15 въпроса, които може да зададете, когато сте родител на недоносено бебе. 

1. Какво означават термините?

Доста често лекарите използват медицински термини, когато дават информация за пациентите си и забравят, че човека отсреща не ги разбира. Когато не разбирате някой термин, питайте, все пак това се отнася за вашето дете.

2. Мога ли да присъствам на разговорите ви?

Повечето лекарски екипи се събират и обсъждат състоянието на детето, прогнозите и следващите стъпки в лечението. Попитайте дали може да присъствате на тези разговори, защото така най-добре ще разберете състоянието на бебето ви. 

3. Мога ли да го подържа?

Невероятно е колко много родители мислят, че не могат да държат детето си. А повечето медицински сестри не ви предлагат да го подържите, тъй като мислят, че не искате или вече сте го гушкали. Има ситуации, в които не е добра идея да имате контакт с бебето, но попитайте, нищо не губите.

4. Какви грижи мога да полагам за детето си?

Говорете с медицинските сестра да им помагате в грижите за бебето. Попитайте ги да го нахраните, изкъпете или преоблечете. Ще бъде добро упражнение за момента, в който се приберете вкъщи.

5. Попитайте кога са позволени посещенията.

Някои болници допускат само един или двама посетители и то в точно определени часове. Попитайте кога може да идвате, преди някой да се е разочаровал. 

6. Попитайте дали има паркинг за родителите на бебетата.

Паркирането на друг паркинг ще ви струва няколко лева на ден, но попитайте дали има паркинг за родители. Когато имате бебе, всеки лев е ценен, така че тези пари, които ще спестите ще ви се отразят добре.

7. Мога ли да остана при детето през ноща?

Ако ви кажат, че не е позволено, поискайте номера на дежурната сестра, за да можете да проверявате бебето, когато пожелаете. Тъй като не всички родители имат привилегията да живеят близо до болницата, има болници, които предлагат стаи с легла, където да остават родителите на новородените. Ако болницата не предлага такива услуги, наемете си стая в хотел, който е наблизо. 

8. Един лекарски екип ли ще се грижи за детето ми през целия престой в болницата?

Ако харесвате екипа, който се грижи за вашето дете, не се притеснявайте да помолите да се грижат за него през целия период.

9. Мога ли да донеса дрехи за бебето?

Обличането на бебето с тези сладки бебешки бодита и блузки ще ви накара да се почувствате добре.

10. Мога ли да донеса чаршафи и играчки за бебето?

Попитайте дали може да донесете игграчки за бебчето, така то ще се чувства по-добре и по-уютно. 

11.Бебето нуждае ли се от допълнителни лекарски грижи, след като се прибере вкъщи?

Посещенията на медицински сестри след като бебето е изписано ще ви карат да се чувствате по-спокойна, така че попитайте.

12. Има ли някакви групи за майки на недоносени бебета, които мога да посещавам?

Преждевременното раждане на детето е доста емоционален момент. Ако разговаряте с хора с подобни проблеми, ще преминете през това по-лесно.

13. Има ли място за изпомпване на кърмата или магазин за мляко?

Не всяка майка иска да кърми, а и малките бебета не могат да сучат. Така че изпомпването на кърмата е най-добрата опция. 

14. Може ли да изключите мониторите?

Ако всеки път когато апаратите издадат някакъв звук се плашите, попитайте дали е възможно да изключват мониторите или поне да ги обръщат на другата страна, за да можете да се насладите на времето, прекарано с бебето, а не да се тревожите постоянно.

15. Какви са прогнозите за бебето ми и кога ще може да се прибере вкъщи?

Важно е да знаете какви са прогнозите за състоянието на детето ви и кога ще се прибере при вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay