4 неща, които трябва да избягвате, когато пиете антибиотик

Освен алкохола

4 неща, които трябва да избягвате, когато пиете антибиотик

Вашият лекар ви предписва антибиотик за лечение на гадна инфекция и вие следвате указанията му стриктно. Четете листовката и изпълнявате всичко, но знаете ли всички неща, които трябва да избягвате, когато пиете антибиотик?

Антибиотиците могат да засегнат други части на тялото, освен бактериите към които са насочени. Всеки антибиотик е различен, така че попитайте вашия лекар или фармацевт точно какво трябва да избягвате, за да сте сигурни.

1. Не трябва да разчитате на хапчето

Вероятно сте чули, че антибиотиците не влияят на хормоналните контрацептиви, НО има изключения. Има антибиотици, които могат да понижат на хормона, отговорен за предотвратяване на овулацията. Най-добре е, когато пиете антибиотик да използвате още едно средство за предпазване от нежелана бременност. Това важи и за една седмица след спирането на приема му.

2. Не трябва да пиете алкохол

Временното въздържание е изключително важно, по няколко причини: въпреки че алкохолът не намалява ефективността на повечето антибиотици, той може да намали енергията ви и да забави процеса на възстановяване на организма. Освен това алкохолът и антубиотиците могат да раздразнят стомаха ви, да причинят замаяност, сънливост и т.н. Смесването на някои антибиотици с алкохол, причиняват замаяност, повръщане, бърз сърдечен ритъм.

3. НЕ забравяйте пробиотиците

Антибиотиците убиват полезните бактерии в организма ни. В червата ни има полезни бактерии, които поддържат нормалната им работа. Когато те умрат, получаваме диария. Хубавото е, че това може лесно да се предотврати. Просто приемайте пробиотик, заедно с антибиотика. Пробиотиците се грижат за баланса на бактерии в червата.

4. Не поръчвайте храна, преди да сте прочели листовката

Някои антибиотици, като Аугментин, трябва да се приемат с храна, за да се избегне разстройство на стомаха. Докато други трябва да се приемат на празен стомах, за да се подобри абсорбацията. Винаги четете внимателно листовката на антибиотика, за да знаете как и кога трябва да го приемате.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay