5 въпроса за резултатите от кръвните изследвания, които трябва да задавате винаги

Вижте какво трябва да попитате

5 въпроса за резултатите от кръвните изследвания, които трябва да задавате винаги

Получавали ли сте и-мейл или 2-секундно телефонно обаждане, чувайки, че резултатите от кръвните тестове са нормални? За повечето хора обаче това е незадоволителен отговор или поне така трябва да бъде. Разбирането на резултатите от кръвните изследвания е най-объркващата част от посещението при лекаря.

Изключително важно е да знаете как и какво да попитате лекаря, за да извлечете максимум информация.

Важно е да знаете, че кръвните изследвания са рутинна процедура и няма от какво да се страхувате. Изследванията на кръвта са много важни, защото могат да покажат, че има някакъв проблем и да започнете да се лекувате, докато е време. Например ако холестерола или кръвната захар са повишени трябва да промените нещо в начина си на живот, за да не се налага да приемате лекарства по-късно и нещата да станат сложни. 

Друго важно нещо е да уточните с лекаря си точно какви ще бъдат изследванията. Тъй като това зависи от възрастта, оплакванията, семейната история и т.н.

Ето кои 5 въпроса да зададете на лекаря си, свързани с резултатите от кръвните изследвания. 

1. "Има ли нещо необичайно?"

Попитайте дали има някакви аномалии в резултатите  и ако има какви точно са те. Съветът на лекаря може да бъде да приемате витамини или медикаменти или да промени начина си на живот.

2. "Резултатите ми имат ли нещо общо със семейната ми история?"

Важно е да споделите с лекаря си семейната си история. Той трябва да знае за всички заболявания и операции на родителите и прародителите ви, за да знае на какви рискове евентуално сте подложени. Дайте цялата информация, която имате на своя лекар, за да може по-лесно да разчете изследванията ви.

3. "Резултатите от изследванията обясняват ли симптомите ми?"

Никога не се притеснявайте да задавате на лекар своите въпроси, без значение колко неудобни са те. Трябва да бъдете абсолютно честни и искрени. Споделяйте всяко притеснение, което имате. Вашите изследвания е възможно да дадат отговор на много въпроси.

4. "Трябва ли да променя начина си на живот?"

Хората си правят изследвания, поради 2 причини. Едната е да открият заболяване и да започнат да го лекуват, другата е да добият информация за начина си на живот и дали е подходящ той. Когато получите резултатите си, попитайте лекаря си за някои съвети относно начина ви на живот.

5. "Трябва ли да повторя изследването?"

Ако нещо в резултатите не е особено сигурно е най-добре изследванията да се повторят. Обикновено лекарите казват, когато е нужно да се направи това, но няма нищо лошо и вие да попитате.

Разбира се, тези въпроси са много общи. Най-важното е да общувате с вашия лекар, за да разберете кое е най-добре за вас.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay