5 лесни начина да се чувствате по-обичани

5 лесни начина да се чувствате по-обичани

Нашите тела имат свои собствени естествени опиати, включително някои от най-известните като серотонин, допамин, ендорфини и окситоцин. Те имат различни функции, но действат основно като невротрансмитери, които предизвикват чувства на щастие и общо благосъстояние.

Тъй като неофициалният хормон "любов", окситоцинът е мозъчното химично вещество, отговорно за това топло, чувство, което усещаме, когато се свързваме с другите и се чувстваме обичани. Окситоцинът е хормона, който се освобождава при раждането, при кърмене и т.н. Освобождаването на окситоцин в мозъка също така предизвиква усещане за безопасност, повишава щастието и намалява тревожността.

Въпреки че ниските и неравномерните нива на окситоцин обикновено се причиняват от събития като посттравматично стресово разстройство и травма от детска възраст, самотата и тревожността могат да допринесат за по-ниските нива на този хормон. Ето как да предизвикате освобождаването на окситоцин:

Приемайте комплименти

Нашите нива на окситоцин се увеличават, когато хората около нас са ни приятни, така че приемането на комплименти и чуването на добри думи, както и изричането им предизвиква освобождаване на окситоцин. 

Получавайте оргазми

Всеки път, когато имате физически контакт, като прегръдка, докосване или секс с любим човек, вие освобождавате окситоцин, защото това е хормонът, отговорен за привързаността.

Тренирайте 

Медитацията и тичането са някои дейности, които можете да опитате, за да увеличите нивата на окситоцин. Тренировките ни помагат да се отървем от негативните мисли и да се чувствате заредени и позитивни.

Изразявайте емоциите си

Потискането на емоциите може да понижи нивата на окситоцин, така че изразявайте емоциите си и не ги задържайте в себе си. 

Давайте 

Бъдете доброволци, дарявайте, помагайте на хора и животни в нужда. Това ще ви накара да се почувствате много добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay