5 неща, които да (не) правите в Париж

Насладете се на незабравима почивка в романтичния Париж с нашия кратък списък

5 неща, които да (не) правите в Париж

Париж несъмнено е градът, който през годините си е извоювал славата на възможно най-романтичната дестинация, мечта на всички влюбени. И макар да е сред трите най-посещавани местенца на Земята, френската столица е и с най-малка площ. Което означава, че туристите превъзхождат многократно местните жители. Затова не се учудвайте, ако гостоприемството на парижани се разминава коренно с вашите идеалистични представи.

Ако сте решили да стягате куфарите за величествения Париж, не е лошо да вземете предвид някои факти, които несъмнено ще улеснят престоя ви, а и ще ви помогнат да опознаете френската култура по-добре.

Обличайте се приемливо
Всички искаме да се чувстваме удобно, разглеждайки многото забележителности в "столицата на любовта”, но магията на Париж е просто несъвместима с анцузи, джапанки и шорти.

Някои ресторанти дори имат въведен дрескод, за да ограничат "лошата” реклама от страна на небрежните туристи. Условието важи с пълна сила, ако сте решили да отпиете чашка френски шик в панорамното кафене на "Galeries Lafayette”.

Купувайте си билети предварително
Ако знаете какво точно искате да разгледате, най-добре си закупете всички билети през интернет. В най-натоварения туристически сезон, който започва през май, ще се наложи да загубите поне 4-5 часа в редене на опашки.

Освен това, за дестинации като Дисниленд, периодично се пускат наистина изгодни промоции, от които може да се възползвате единствено през официалния сайт.

Не започвайте разговор на английски език
Този трик може да се окаже много полезен, повярвайте. Дори да не сте на "ти” с френския, най-елементарните думички като "Bonjour” и "Merci” ще улеснят престоя ви значително. Както вече казахме, парижаните не се славят като най-гостоприемните хора на света и бъдете сигурни, че предпочитат градът им да не е "заринат” с туристи. Затова, ако имате нужда някой да ви упъти за посоката, отнесете се с уважение към местната култура и поне поздравете на френски език.

Пазете билетчето си за метро
Колкото и да е досадно постоянно да мислите за това, никога не изхвърляйте билетчето си за метро. Поне не и докато не излезете на желаното от вас място, тъй като има реална опасност да си останете на някоя спирка доста дълго време. В Париж метростанциите буквално са презапасени с устройства за валидиране на билетчета, така че процедурата се повтаря на всеки изход.

Посетете базиликата "Sacré Coeur”  през деня
Прекрасната архитектура на парижката базилика я превръща в магнит за туристите. В комбинация с това, храмът е и най-високата точка на Париж, така че предлага наистина невероятна гледка. За добро или лошо, той се помещава в бохемския квартал Монмартър, който през XIX и XX е бил средище на велики художници, сред които Пабло Пикасо, Винсент Ван Гог и Салвадор Дали.

Днес секс бизнесът на Париж е съсредоточен именно тук, в близост до небезизвестното кабаре Мулен Руж. Затова имайте предвид, че вечер това някогашно средище на творци се превръща в истински рай за хиляди джебчии.

Ако искате да пътешествате виртуално и до други прекрасни дестинации, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 27.05.2014|15:35
Полезни съвети, но скоро няма да отида там.
10
Не е посочен 26.05.2014|15:41
Ако отида ще ги използвам съветите. :)
9
Не е посочен 23.05.2014|14:43
Браво, много добри съвети .
8
Не е посочен 23.05.2014|11:42
Интересни съвети, но за съжаление надали някога ще ми се отдаде възможност да отида в Париж, а знае ли човек, животът ни се променя постоянно, някой ден може и аз да имам този шанс да посетя различни държави.
7
Не е посочен 23.05.2014|11:41
интересна и полезна статия :)
6
Не е посочен 23.05.2014|11:19
не искат в града им да има туристи, но сигурно се радват на приходите от туризъм, тесногръд народ.
5
Не е посочен 23.05.2014|11:18
Много интересен град .
4
Не е посочен 23.05.2014|11:01
Кой зна екога ще ида в Париж.
3
Не е посочен 23.05.2014|10:02
Кога ли ще ми се отдаде възможност да посетя Париж, май няма да е скоро..
2
Не е посочен 23.05.2014|09:42
Дано един ден ми се наложи да прибергна до вашите съвети, когато ми предстои ходене до този краси град ;)
1
Не е посочен 22.05.2014|18:38
Бъдете много внимателни с продавачите, които се опитват да ви метнат всячески, имам предвид тези на сувенири.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay