5 неща, които не трябва да правите на интервю за работа

Помнете, че няма втори шанс за първо впечатление

5 неща, които не трябва да правите на интервю за работа

Интервюто за работа е винаги стресиращо и през цялото време в главата ви се въртят всевъзможни лоши сценарии. Хубаво е да приемате тези събития като предизвикателство и като начин да покажете на какво сте способни.

Бъдете спокойни, уверени и убедителни. Има много съвети за това какво трябва да правите по време на интервю. А сега ние ще ви кажем какво НЕ трябва да правите, когато кандидатствате за нова позиция.

1. Не подранявайте и не закъснявайте
Предвидете достатъчно време, за да стигнете до мястото на интервюто. По пътя може да се случи всичко и пристигането ви да отнеме повече време. Може да има задръстване или да стане някакъв инцидент.

Закъснението никога не оставя добро впечатление. Ако виждате, че ще закъснеете, по-добре се обадете, за да предупредите. 

Не е хубаво и да подранявате. Ако пристигнете час преди интервюто, ще се напрегнете излишно от чакането, а може да причините неудобство и на хората, които работят там.

5 неща, които не трябва да правите на интервю за работа

2. Не носете неподходящи дрехи
"По дрехите посрещат, по ума изпращат” - всички сме чували тази мъдра мисъл. Първото впечатление е много важно и трябва да съобразите облеклото си с работата, за която кандидатствате. Не прекалявайте с грима или с парфюма. Не е добре да оставяте ароматна диря след себе си, а лицето ви да не изглежда като вашето. Бъдете себе си и заложете на по-дискретните детайли.

3. Не говорете лошо за предишния си работодател
Понякога е трудно да обясните защо сте напуснали старата си работа. Трудно е да скриете и факта, че шефът ви е бил гадняр. Важно е да потиснете желанието си да злословите за бишвия шеф и да се фокусирате върху това защо точно вие трябва да получите дадената позиция.

По този начин ще покажете, че няма да злословите по адрес на новия си шеф, когато и той стане бивш. Хората ще оценят тази страна от вашия характер и ще се проявите като позитивна личност.

5 неща, които не трябва да правите на интервю за работа

4. Не отивайте неподготвени
Прочетете нещо повече за фирмата, в която отивате на интервю. Помислете за евентуалните въпроси, които може да ви зададат, и си подгответе отговори. Помислете и за въпроси, които вие ще искате да зададете. Важно е да имате поне един-два, за да не изглеждате незаинтересовани.

Може да вземете и копие от CV-то си, за да изглеждате още по-подготвени и мотивирани. То може да ви послужи и за подсещане, ако се притесните и забравите какво искате да кажете за себе си.

5 неща, които не трябва да правите на интервю за работа

5. Не разпитвайте веднага за заплата, бонуси и придобивки
Първата ви среща с компанията не трябва да бъде относно това какво може да направи тя за вас, а какво можете да направите вие за нея. Интервюто не е моментът, в който да започнете да разпитвате за финансови облаги, отпуски и здравно осигуряване.

Трябва да се фокусирате върху това как да убедите човека срещу себе си, че компанията има нужда точно от вас. Ще имате възможност да обсъдите всички останали важни въпроси на по-късен етап.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay