5 ползи за здравето от притежаването на домашен любимец

Времето, прекарано с коте или куче, може да ви направи по-здрави

5 ползи за здравето от притежаването на домашен любимец

Освен че правят живота по-хубав и по-забавен, оказва се, че домашните любимци имат ползи и за здравето ни. Ето 5 положителни влияния на домашните любимци.

Настроение

Само половин час, прекаран с някакво животно, може да накара организма ви да започне да произвежда хормон на щастието. Има специални терапии, включващи котки и кучета, които се използват да справяне с депресията и с други проблеми. Хората, които имат домашен любимец са по-малко самотни и имат по-приповдигнат дух от тези, които нямат животно

Стрес

5 минути, прекарани с куче, може да намали нивата на кортизола- хормон на стреса. Ефектът е толкова очевиден, че в едно проучвахне хората казват, че около кучето си се чувстват по-спокойни, отколкото около половинката си.

Това работи и в офиса. Изследване установява, че хората, които са занесли кучетата си на работа, са по-малко стресирани през целия ден.

Облекчаване на болка

Изследванията показват, че прекарването на време с животните може да доведе до облекчаване на болката.

Фитнес

Кучетата се нуждаят от движение, така че не е изненада, че собствениците на кучета има по-голяма вероятност да са във форма. Те също са по-склонни да получават тренировките, от които тялото се нуждае. Има и още- разходката с куче, в сравнение с самостоятелната разходка, е свързана с повече социални действия- например, разговори с непознати.

Сърце

Гледането на животно или наблюдаването на рибка, как плува в аквариума, може да понижи сърдечната ви честота и кръвното ви налягане.

Хората, които имат домашни любимци, също имат по-нисък холестерол и мастни триглицериди.

Наистина страхотната новина? Ако живеете с някакво животно, по-рядко ще ви се налага да посещавате лекаря и ще бъдете по-здрави. Собствениците на котки са по-малко склонни да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото хората, които живеят без котки. Друго проучване показва, че собствениците на кучета са 9 пъти по- склонни да живеят една година след инфаркт, отколкото тези, които не гледат кучета.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay