5 причини за нощно изпотяване

Причината може да се окаже по-сериозна, отколкото предполагате

5 причини за нощно изпотяване

Нощното изпотяване е неприятно, а и често срещано. В австралийско изследване 40% от жените заявяват, че са имали нощно изпотяване поне веднъж през последния месец. Но самото изпотяване ли е проблем или то е симптом на по-сериозно заболяване? Ако всяка сутрин се будите в мокти чаршафи, това може да се окаже проблем.

Повечето хора мислят, че се изпотяват нощем, защото им е горещо, но това може да се дъжли на сериозни здравословни проблеми, които могат да бъдат дори животозастрашаващи.

Все пак не се паникьосвайте, ако и вие страдате от нощно изпотяване. Понякога съвсем елементарни неща като рефлукс или стрес могат да предизвикат нощно потене, тъй като активират адреналина в тялото. Но ако това продължава повече от 2-3 месеца, обърнете се към лекар.

Ето някои причини за изпотяване през нощта:

1. Кошмари

Това е най-простата причина за изпотяване. Ако потенето е хронично, може да показва инфекция, но може да се окаже, че пациентът е напълно здрав, просто сънува комшмари и се движи на сън. Ако непрекъснато имате кошмари, посетете лекар, за да откриете причината за стреса. Също така си сложете памучни чаршафи и сложете т.н. дишаща пижама.

2. Хормонални промени

Една от най-честите причини за нощно изпотяване е колебанието на нивата на естрогена. Менопаузата се свърза с горещи вълни, така че не е необичайно пациентите да съобщават и за нощно изпотяване. Ако сте бременна или в цикъл, хормоните отново могат да доведат до нощно изпотяване. Ако имате такъв проблем, консултирайте се с гинеколога си, може да ви изпише хормонозаместителна терапия.

3. Антидепресанти

Пациентите, които приемат антидепресанти, често имат проблеми с нощното изпотяване. Някои лекарства могат да причинят алергична реакция, която се свързва с адреналина и води до изпотяване. Ако не искате да спирате антидепресантите, има лекарства, които намаляват производството на адреналин и няма да навредят на останалите ви проблеми.

4. Инфекции

Инфекциите са свързани с промяна в температурата, защото те са свързани с повишаване на температурата. А високата телесна температура е често срещана причина за нощно изпотяване. Едно рядко състояние, което се свързва с нощно изпотяване: туберколозата. Хората с имунокомпрометирани състояния, като ХИВ, могат да развият туберкулоза по-лесно. Може да започнете да се изпотявате в съня си, преди да започнете да кашляте или да осъзнаете, че нещо не е наред

5. Лимфома

Добре, това звучи страшно. Лимфомът има много симптоми, включително промяна в апетита, треска и нощно изпотяване. Телесната ви температура се променя, защото организмът ви се бори с нещо. Може да се случи и тежко изпотяване през деня, така че ако забележите нещо нередно, консултирайте се с лекар.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay