6 признака на високо кръвно налягане, за които трябва да знаете

6 признака на високо кръвно налягане, за които трябва да знаете

Високото кръвно налягане означава, че кръвта ви притиска към кръвоносните съдове по-силно, отколкото трябва. Звучи безвредно, но с течение на времето това може да увреди стените на съдовете и да позволи образуването на плаки, да блокира артериите и да лишава тялото от кръвта и кислорода, от които се нуждае. Има няколко признака, че имате високо кръвно налягане. Ето кои са те:

1. Стойностите на кръвното ви са над 130/80

Измерването на кръвното налягане е рутинна процедура, която можете да правите по всяко време. Не е като кръвните изследвания или изследването на урината. Можете сами да мерите кръвното си налягане и е добре да го правите от време на време, дори да нямате оплаквания. Естествено, ако кръвното ви е над 130/80, това означава, че е високо. 

2. Вашите родители или единия от двамата има високо кръвно налягане

Докато тренировките и здравословното хранене водят до намаляване на кръвното налягане, не можете да намалите ролята на генетичната игра. Генетиката е основен фактор, когато става дума за здравето на сърцето ви, а високото кръвно налягане може да бъде наследствено. Затова попитайте членовете на вашето семейство днес за тяхната история на високо кръвно налягане или сърдечни заболявания.

3. Имате главоболие

Някои хора с високо кръвно налягане могат да получат леко, хронично главоболие. Въпреки това, тези симптоми на високо кръвно налягане обикновено не се проявяват забележимо, докато кръвното ви налягане наистина е високо.

4. Коремът ви е подут и имате затруднено уриниране

Високото кръвно налягане често е тясно свързано с диабет и бъбречно заболяване, така че някои жени могат да имат подуване и намалено уриниране като страничен ефект.

5. Зрението ви рязко е намаляло

Високото кръвно налягане може да засегне кръвоносните съдове в очите ви, което ги кара да се подуват. Това понякога може да бъде идентифицирано по време на рутинни очни изследвания, въпреки че това също е по-късен симптом на високо кръвно налягане.

6. Замаяни сте и имате проблем с баланса

Замайването и загубата на равновесие може да бъде ранен предупредителен признак за инсулт, причинен от високо кръвно налягане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay