6 хитринки за перфектно изпиране на повредените дрехи

Дали, доколко и защо тези техники са ефективни

6 хитринки за перфектно изпиране на повредените дрехи

Според проучване във Великобритания, местните семейства увреждат дрехи на стойност около 100 милиона паунда всяка година, понеже ги перат неправилно. По този повод Алис Робинсън, в ролята си на домакиня, събира най-интересните предложения за ефикасно пране и премахване на петна като се допитва до експерти, за да разбере дали те наистина вършат работа.

Вижте кои са най-разпространените техники за премахване на упоритите петна и за запазване здравината на материите възможно най-дълго време и преценете сами дали да им се доверите. В началото може да ви се сторят странни, но нищо не пречи да ги тествате върху някоя стара дреха, преди да ги приложите върху любимата си пола или блузка.

1. Освежаване на дрехите с водка
Това определено е нестандартен подход, който си струва да бъде изпробван. На теория алкохолът действа на същия принцип върху петната, както и много от скъпите препарати, а също така убива причиняващите миризма бактерии.

Стийв Андертън, експерт в областта, казва че водката наистина има определена заслуга в освежаването на дрехите. Минусът при използването на силния алкохол е вероятността да бъдат засегнати цветът и материята на самата дреха.

Жените, които са изпробвали ефекта на водката върху стари дрехи с цел освежаване, твърдят, че след експеримента прането наистина ухае по-добре и изглежда по-ново. Не е ясно обаче дали това се дължи единствено на водката, или на свежия въздух, тъй като дрехите са оставени да съхнат на открито пространство.

2. Черно кафе за изтъркани дънки

6 хитринки за перфектно изпиране на повредените дрехи

Всички имаме любими дънки, които от известно време просто си стоят в гардероба, понеже са изтъркани от прекаленото носене. Естествените оцветители, които се съдържат в кафето, могат да върнат блясъка им, така че те да изглеждат като нови. Може да си направите боя от утайката от кафето и да накиснете дънките в леген, както и да излеете чаша чисто кафе направо в пералнята, заедно с праха за пране.

Мнението на експертите е, че кафето наистина работи, тъй като съдържа танин, който оцветява материята. Танинът е естествена растителна молекула от семейството на полифенолите, а основното му свойство е свързване и утаяване на протеините. Уловката тук обаче е, че вероятно ще ви бъде необходима повече от една чаша, за да постигнете желания резултат.

3. Замразяване на копринените дрехи вместо химическо чистене
Не само химическото чистене се справя с почистването на копринени материи. Има много по-лесен начин да го направите вкъщи. Изперете дрехата на ръка, оставете я да изсъхне добре, след което я сложете във фризера. Леденият въздух убива микробите и разгражда мазните петна. Когато дрехата замръзне, я извадете от фризера и я изгладете, а след това я оставете отново да изсъхне.

Оценката на специалистите относно този метод обаче е, че фризерът не е добър заместител на химическото чистене. При копринените дрехи цветът не е свързан с тъканите по химически път, което означава, че при невнимателно изпиране той може да бъде повреден. Предложеният вариант може и да проработи, но не толкова ефикасно, колкото ако занесете дрехата на химическо.

4. Солта подсилва цвета на дрехите

6 хитринки за перфектно изпиране на повредените дрехи

Твърди се, че ако добавите две супени лъжици трапезна сол към праха за пране в пералнята, цветът на дрехите ви ще изглежда по-ярък. Солта и перилният препарат си взаимодействат по химичен път, като по този начин неговото действие се засилва.

Експертното мнение е, че солта наистина оказва влияние върху силата на перилния препарат. Две лъжици сол обаче съвсем не са достатъчни и количеството, на което трябва да заложите, е минимум четири такива. Важно е да се знае, че ако този трик се използва върху копринени или вълнени дрехи, те вероятно ще бъдат повредени. Най-добре опитайте с памучни тъкани.

5. Мляко срещу мастилени петна

6 хитринки за перфектно изпиране на повредените дрехи

Вярно ли е, че млякото е способно да премахне мастилото от дрехите на детето, заради съдържащата се в него млечна киселина? Според опитните лица, много по-добре е да използвате професионални препарати за премахване на петна, вместо да залагате единствено на млякото. Мастилото е изключително трудно за премахване, така че ако искате да се справите успешно с тази битка, не залагайте на домашни рецепти.

6.  Аспиринът прави бялото "по-бяло”
Ако добавите пет аспиринови таблетки към горещата вода, в която сте накиснали вече посивяващата бяла риза, цветът й ще се върне за нула време. Вероятно сте чували това твърдение. Въпросът е доколко тo е вярно.

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която може да замести белината. И тук проблемът отново е в количеството - пет таблетки не биха постигнали нищо! 500 е по-вероятно да свършат работа… Затова експертите препоръчват при избелване да използвате перилни препарати, които съдържат оптични избелители.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

20 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay