7 вредни храни, които често даваме на децата си

7 вредни храни, които често даваме на децата си

Много деца започват да ядат храни, които съдържат много захар в много ранна възраст. Това кара вкусовите рецептори на детето да намалят чувствителността си, така че нормалната храна вече не изглежда привлекателна за тях.  Съществуват и храни, които децата не трябва да ядат, поради физиологичните характеристики на тяхното тяло.

Ето кои привидно здравословни храни не бива да бъдат давани на децата:

1. Сок

Соковете са популярни сред децата от различни възрасти. Те са удобни и се предлагат в ярки опаковки. Но това е мястото, където преимуществата на пакетирания сок завършват. Чаша сок съдържа 5-6 чаени лъжици захар. Разтворената захар незабавно се абсорбира в кръвта, което е лошо за метаболизма на въглехидратите.

Американската академия по педиатрия препоръчва да се яде плод вместо да се пие сок. Благодарение на фибрите в плодовете, сокът се абсорбира постепенно. Можете също така да опитате да ги накарате да пият прясно изцеден сок или смуути.

2. Плодово кисело мляко

За да изберете здравословно кисело мляко, трябва да прочетете съставките. Първо, не купувайте кисело мляко, което не се съхранява в хладилника, а на открити рафтове. Второ, купувайте натурално кисело мляко вместо плодово.

Плодовите кисели млека съдържат много захар, мазнини и калории, което води до наднормено тегло и повишава риска от диабет.

3. Зърнени закуски 

Мюсли, зърнени закуски и други подобни храни изглеждат много здравословни в рекламите, които твърдят, че съдържат много витамини и минерали. Всъщност тези храни не съдържат никакви здравословни елементи. Но това, което те съдържат, е много захар. Всички здравословни елементи на царевицата, пшеницата и овеса се отстраняват по време на производството и остават само въглехидрати.

Много е трудно да се засити гладът с тази храна, така че само няколко часа по-късно детето ще бъде гладно отново. Добър заместител е овесената каша. Можете да добавите плодове и ядки, за да стане по-привлекателна за децата.

4. Мед

Децата не трябва да ядат мед преди навършване на 2-годишна възраст. Не само, че е възможна алергична реакция, но и понякога медът съдържа бактерии, които могат да доведат до сериозно инфекциозно заболяване, наречено ботулизъм.

5. Грозде

Гроздето съдържа витамини и минерали, от които децата се нуждаят. Но има причина децата да не могат да ги ядат: те са големи и хлъзгави и детето може да се задуши.

Също така, гроздето е много трудно за обработване от храносмилателния тракт на детето. Бананите са чудесен заместител за деца под 2 години.

6. Мултивитамини за деца

Витамините са доста спорна тема. Работата е там, че родителите често разчитат на знанията и опита си, вместо да се консултират с експерт. Независимо, че изглеждат безобидни, витамините трябва да бъдат предписани от лекар.

Децата трябва да получат необходимите витамини от храната, няма нужда да им се дават добавки. 

7. Млечни шейкове

Изправен през избор между млечен шейк и газирана напитка, всеки родител ще избере млечния шейк. Но както се оказва, те са също толкова опасни като газираните напитки и съдържат много мазнини и захар.

Последните изследвания показват, че пиенето на такива напитки редовно може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Този продукт е опасен дори за възрастни, да не говорим за деца.

Невъзможно е децата да не ядат сладки храни изобщо и това не е необходимо. Това, което е наистина важно, е да се оформи правилното отношение към сладките храни. Обяснете на децата, че сладкишите са десерти и те не могат да заменят нормалната храна. Ако човек има добри хранителни навици като дете, има голяма вероятност да яде здравословна храна, когато порасне.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay