7 начина да убиете бактериите в устата си и да спрете лошия си дъх

7 начина да убиете бактериите в устата си и да спрете лошия си дъх

Между 35% и 45% от хората страдат от лош дъх в някой момент от деня. На пазара има хиляди продукти за грижа за хигиената на устната кухина и борба с лошия дъх, но не всички са ефективни. Ще ви дадем няколко идеи как да се справите с лошия дъх, с помощта на продукти, които вероятно имате вкъщи:

Ето 7 лесни начина за борба с лошия дъх:

1. Използвайте натурални продукти за почистване на устата и освежаване на дъха

Листата от мента помагат да се преборите с лошия дъх и да освежите устата си.

Подправки като карамфил, кардамом и семена от копър са отлични при борбата с миризмата на устата.

Содата за хляб е друг естествен продукт, който е на разположение. Просто разтворете една чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и я използвайте, за да изплакнете устата си. Друга възможност е да натопите мократа ви четка в сода за хляб и да я използвате за почистване на зъбите.

Чаят, направен от листа от сминдух, е чудесен антибактериален освежител за уста. Започнете деня си, като пиете чаша от него.

2. Пийте поне 2 литра вода на ден

Поддържането на тялото хидратирано има много ползи за здравето и избягването на лошия дъх е само една от тях. Слюнката предотвратява растежа на бактериите и е необходима вода за поддържане на ефективността на слюнчените жлези. Пиенето на вода е от първостепенно значение, когато става въпрос за предотвратяване на бактериален растеж и лош дъх, причинени от неадекватна влага и слюнка в устата. 

3. Внимавайте какво ядете

Известно е, че някои храни причиняват лош дъх, затова е най-добре да ги избягвате, ако искате да имате свеж дъх. Лук и чесън са най-често срещаните виновници, когато става дума за лош дъх. Но не се отказвайте от лука напълно, тъй като изследванията показват, че яденето на лук убива 4 различни щама бактерии, които могат да причинят гниене на зъбите и заболяване на венците. Също така, избягвайте храни, които са с високо съдържание на фруктоза или киселина, тъй като те подпомагат растежа на бактериите.

Ако сте гладни, опитайте да ядете ябълки или кисело мляко. Ябълките съдържат хетерополизахарид пектин, за който е известно, че стимулира производството на слюнка, а киселото мляко намалява бактериите в устата.

4. Почиствайте езика си

Вашият език може да бъде място за размножаване на бактерии. След като изчеткате зъбите си, използвайте четката за зъби, за да изстържете от езика си всякакви бактерии, странични продукти от бактерията или плака. 

5. Мийте зъбите си два пъти дневно и ги почиствайте с конец веднъж

Мийте зъбите си поне по 2 минути поне 2 пъти на ден. Четкането на зъбите премахва бактериите от устата, които причиняват лош дъх.

6. Поддържайте венците си здрави

Бактериите се събират в джобове в основата на зъбите, създавайки миризма. Известно е, че заболяванията на зъбите причиняват лош дъх. За да запазите венците си здрави, изберете паста за зъби, която съдържа флуорид. Също така, откажете пушенето, тъй като пушенето отслабва имунната ви система и е силно свързано с появата на проблеми, свързани с венците.

7. Дъвчете плодова кора

Изплакнете кората на цитрусов плод като лимон или портокал, след това я дъвчете. Това не само ще придаде на дъхът ви свежест, но и лимонената киселина в него също ще насърчи слюнчените жлези да произвеждат повече слюнка, което е естествената защита на устата от лош дъх и киселини, причиняващи увреждане на зъбите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay