7 неща, които си струва да знаете за антибиотиците

7 неща, които си струва да знаете за антибиотиците

Лекарите често предписват антибиотици, особено в по-екстремни случаи. Традиционната медицина препоръчва преминаването към естествени аналози. Но дали тези аналози могат да заменят западната медицина? Какви странични ефекти срещат най-често пациенти? Кога трябва да откажете да приемате антибиотици?

Намерихме отговорите на най-често задаваните въпроси за антибиотиците:

Антибиотиците "химия" ли са? 

Александър Флеминг открива случайно пеницилина, един от първите антибиотици, когато открива мухъл в епруветки. Първите антибиотици се образуват от гъби, а по-късно учените започват да използват бактерии. По-късно науката успява да създаде синтетични лекарства. Те действат по-добре от антибиотиците с естествен произход - за гелогенните агенти е по-трудно да създадат защитен механизъм срещу тях. Правилното им име е антибактериални лекарства.

Всички антибиотици се състоят от химични съединения, независимо дали са създадени в лаборатория или естествено. Опасността се крие в нещо различно: ако бактериите развият защита срещу силни антибиотици, ние повече няма да можем да ги унищожаваме с лекарството. За това е добре човек да разчита повече на своята имунна система. 

Споменахме, че пеницилина е бил първият антибиотик, но това не означава, че обикновения мухъл, който се появява на хляба, например, е антибиотик. Флеминг отделя 10 години за изследвания и тестове, за да създаде пеницилин, подходящ за медицински цели. 

Много хора развиват алергии към антибиотиците, когато ги употребяват многократно. Също така, ако човек се лекува често с антибиотици, е възможно децата му след време да развият алергия към антибиотиците. 

Днес лекарите се опитват да предпазят пациентите си от такива реакции чрез укрепване на имунната система, така че организмът да може да се бори с патогени в ситуации, в които това е възможно, без антибиотици. Например, ако имате обикновена настинка, тялото ви може да се бори само.

Кога антибиотиците са безполезни?

При наличие на вирусни заболявания, включително:

настинки

грип

възпалено гърло (освен ангина);

хрема (освен ако не е причинена от бактериална инфекция)

Когато не трябва да отказвате приема на антибиотици:

Остри форми на бактериални инфекции, причиняващи висока температура и други фактори, които могат сериозно да застрашат здравето и живота на пациента:

белодробно възпаление (пневмония)

чревни инфекции (коремен тиф, дизентерия, салмонела и т.н.)

бактериални заболявания на назофаринкса (синузит, отит, тонзилит, ринофарингит и т.н.)

инфекции на пикочните пътища (остър цистит, пиелонефрит и т.н.)

полово предавани болести (гонорея, хламидии и т.н.)

Опасно ли е да се яде месо от животни, които са били лекувани с антибиотици?

Да, ако месото не е преминало топлинна обработка. Учените с право са предпазливи с бактериите, които са развили съпротива, поради контакт с антибиотици. Колкото по-малко са контактите, толкова по-големи са рисковете от мутации и появата на супер бактерии, с които лекарите не могат да се справят. Затова е опасно да се яде сурово месо, сурова риба, сурови яйца или непастьоризирано мляко.

Влизайки в околната среда чрез екскременти, същите бактерии проникват в почвата и във водата; Ето защо зеленчуците и плодовете трябва да се измият добре, преди да се консумират. Стопаните на селскостопански животни не трябва да отказват антибиотици в животновъдството, но трябва да се използват само като лекарства, а не за профилактика или стимулиране на растежа.

Лукът, чесъна и джинджифила се наричат "естествени антибиотици". Наистина ли работят?

Има растения и природни продукти, които съдържат съставки, които могат да се борят с вируси, бактерии, гъбички и паразити. Хората ги използват от хиляди години, за да укрепват своята имунна система или да се борят с болести.

Не е правилно да ги наричаме естествени антибиотици - те работят по различен начин и не могат напълно да заместят антибиотиците. Когато се лекувате без надзора на лекар, те могат да ви причинят сериозни увреждания на здравето. В Китай народната медицина се състои от билки; Ето защо има много хора, които се сблъскват с отравяне.

Много е опасно да смесвате обикновените лекарства с билки. Например, ако жена пие лекарства, съдържащи жълт кантарион, заедно с перорални контрацептиви, тя може да забременее (ако не се използват други методи за защита). 

Какви природни лекарства препоръчват лекарите?

Медът се нанася върху рани и изгаряния.

Той съдържа водороден прекис и има ниско ниво на рН. По-добре е да използвате масло от чаено дърво - съдържа силно антимикробно средство, наречено метилглиоксал.

Активният въглен се приема вътрешно, за да се предотврати махмурлука и да се подобри храносмилането.

Той действа като сорбент, премахва токсините и има антидиаричен ефект.

Етерично масло от риган помага на кожата да се отърве от гъбички по кожата и ноктите.

Съдържа 70% карвакрол - органично съединение с бактерицидни и инсектицидни свойства. 1-2 капки етерично масло от риган трябва да се разтварят във вода и да се нанасят върху кожата, засегната от гъбички.

Джинджифилът се консумира чрез чай. Помага при лечение на сутрешно гадене, сънливост и за стабилизиране на стомашно-чревния тракт.

Има бактерицидни свойства. Не забравяйте да използвате корен от джинджифил, вместо готовите прахчета.

Алое Вера ускорява лечението на рани и изгаряния. Също така помага да се лекува хрема.

Има бактерицидни свойства. По-добре е да използвате пресен сок от алое.

Горчицата може да се използва под формата на компреси за простуда, хрема, фарингит и бронхит.

Компресите имат същия ефект като болкоуспокояващи и помагат да се спрат възпалителните процеси.

Чаят от банани помага за борба с безсънието.

Приготвянето на чай със свеж банан ще помогне много. Бананът трябва да се използва заедно с кората. По желание добавете канела.

Куркумата помага да се отървете от подуването на корема.

Разтваря се лъжица куркума и щипка сол в малко количество хладка вода и се пие след хранене.

Внимание! Има няколко фактора, които ще ви убедят, че е лоша идея да използвате растенията като основен метод за лечение на сериозни заболявания, без да се консултирате с лекар.

В момента няма клинични проучвания, които доказват абсолютната безопасност на използването на народни методи и растения в лечението.

Растенията растат в различни среди и е невъзможно да се пресметне концентрацията на всяко вещество точно, което означава, че съществува риск от странични ефекти, дори ако лекарството е взето в малки количества.

Много растения и методи на традиционната медицина предполагат контакт с токсични вещества, което може да влоши прогнозата за пациента и да усложни работата на лекарите.

Повечето растения, чиито качества на лечение са доказани и изследвани, се използват в медицината като готови за употреба лекарства, при които всички възможни нежелани реакции вече са отстранени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay