8 мита за ХИВ, на които да спрете да вярвате

Сега и завинаги!

8 мита за ХИВ, на които да спрете да вярвате

Наскоро грузинската депутатка Бети Прайс предизвика спор, питайки дали хората с ХИВ СПИН могта да бъдат поставени в карантина, за да се ограничи разпространението на инфекциозната болест. Естествено, имаше бурни коментари и реакции.

Определено хората имат много грешни схващания за това какво е ХИВ и как може да се заразиш. Затова ще сложим край на тази заблуда и ще ви дадем малко повечко информация в тази статия, за да бъдете вярно информирани!

 

Мит 1 – Винаги съществува висок риск хора с ХИВ да предадат болестта

В продължение на много години това се смяташе за чиста истина. Но с новите медицински постижения, като антиретровирусни средства , които понижават нивото на ХИВ в тялото, нещата се промениха. Трябва да знаете,,че, ако вашият ХИВ е толкова малък, че не може да бъде открит, то той трудно може да се предаде на друг човек.

 

Мит 2 – Заразяването с ХИВ намалява продължителността на живота ви

Ако сте подложени на антиретровирусно лечение и вашият вирусен товар е неоткриваем , тогава имате една и съща продължителност на живота като човек, който няма ХИВ. Някои изследвания все пак предполагат, че можете да живеете няколко месеца по-малко от хора, незаразени с ХИВ.

 

Мит 3 – Ако имате ХИВ, вие приемате коктейл от лекарства с големи странични ефекти

Наистина има лекарства, които се приемат, но те не са толкова много и нямат такива странични ефекти каквито си представяме. Повечето хора дори не проявяват никакви ефекти.

 

Мит 4 – От ХИВ се заразяват гейовете

Е, да, ама не само! Правенето на анален секс при хетеросексуалните двойки е също възможност за предаване на ХИВ. Това е така, защото лигавицата на ректума е тънка и може да изпусне микро сълзи, които позволяват на ХИВ заразената сперма да влзе във влагалището.

 

Мит 5 – Можете да разберете кой е болен от HIV по това дали е постоянно болнав

Един от най-трудните аспекти на разпознаването на ХИВ е липсата на симптоми. Въпреки това някои хора вярват, че  хората с ХИ изглеждат постоянно болни. Но това не е критерий.

 

Мит 6 – Кондомите са единственият начин да се предпазим от ХИВ

Да, това са чудесни инструменти за превенция. Но много помага и наркотичното вещество трувада. Можете да приемете това хапче веднъж дневно, за д се предпазите от ХИВ. Хпчето действа като блокира вируса на СПИН. То се използва от хора, изложени на инфекции, като например хора в рискови групи. Хапчето все още не достъпно за всички навсякъде. То се използва активно в по-големите градски райони на Сан Франциско и  Ню Йорк. Хапчето има минимални или никакви ефекти.

 

Мит 7 – Ако сте изложени на ХИВ, нищо не може да ви спаси

Можете да взимате антиретровирусни лекарства в продължение на 72 часа след като сте се заразили.

 

Мит 8 – Можете да се заразите от всякакво изтичане на течности

Не! ХИВ се предава чрез кръв или заразена сперма, но при орален секс имате нисък до нулев шанс да се заразите. Това може да се случи, ако имате рани в устата или венците ви кървят. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay