8 невероятни неща, доказващи, че човешкото тяло е най-развитата система в света

8 невероятни неща, доказващи, че човешкото тяло е най-развитата система в света

Тялото ни се състои от много парчета от пъзел - различни системи и подсистеми, които ни предпазват, дават възможност за определени способности и ни помагат да оцелеем в животозастрашаващи ситуации. Това са най-уникалните, сложни и невероятни изобретения, които природата някога е създавала. Опитайте се да погледнете тези обикновени неща от необичаен ъгъл, за да разберете за какво говорим.

1. Нашият език изпълнява невероятни пируети, докато говорим

Речта ни ще бъде по-малко разнообразна без нашия език. Езикът е най-мобилният и гъвкав мускул в човешкото тяло. Той може да се преобразува в различни форми и е прикрепен само от едната страна.

2. Кожата ни е изключително еластична

Един сантиметър от кожата може да се разпъва до 2-3 пъти повече от размера си. Има изключения обаче. Гари Търнър, от Великобритания, е човекът с най-еластична кожа в света. Кожата му може да се разпъва изключително много. Този синдром се среща при един на 10 000 души. 

3. Има няколко вида сълзи

Хората имат 3 вида сълзи, които са различни по химически състав и се появяват в различни ситуации.

Основните сълзи са сълзите, които се отделят непрекъснато и поддържат очите ни влажни.

Рефлексните сълзи се появяват поради дразнене. Например, когато режете лука или когато димът ви попадне в лицето.

Емоционалните сълзи се появяват, когато вашият отбор печели важен мач или когато сте се раздели с любимия си. 

Въпреки че на нас ни изглеждат еднакви, под микроскоп различните сълзи изглеждат по различен начин. 

4. Ирисът е съставен от малки мускули

Ирисът изглежда като паяжина около черна дупка под микроскоп. Всъщност тази мрежа е купчина мускули, която не е покрита с мембрана. Тези мускули също могат да се уморят и затова нашите реакции на светлина са по-бавни в края на работния ден.

5. Изглеждали сме като малки извънземни

Учените казват, че човек преминава през всеки етап от еволюцията, докато е в утробата. Ето защо всички ние имаме опашка, хриле и пръсти с ципа. Може би сте чували за това...

6. Белите кръвни клетки винаги търсят "нарушители"

Белите кръвни клетки са като армия, която има различни подразделения, които се борят със заплахите. И не става дума само за бактериите.

7. Зъбите ни са покрити с цяла цивилизация бактерии

Всички знаем, че зъбната плака съществува, но не знаем какво всъщност е. Това са бактерии, които произвеждат розово вещество, което е киселина. През първите няколко часа се неутрализира със слюнката, след това плаката става по-дебела, нашата слюнка не може да попадне вътре и киселината започва да разтваря зъбния ни емайл. И това води до кариеси.

8. Наистина имаме аура

Методът, който може да снима потока от невидими газове, частици и пара, произведени от нашето тяло, се нарича Schlieren фотография. С други думи, можем да видим нещо като обвивка около нас и ако погледнем, ще видим смесица от миризми и частици. "Черупката" на всеки човек е уникална.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay