8 симптома на венерически болести, които не бива да пренебрегвате

8 симптома на венерически болести, които не бива да пренебрегвате

Честно казано, животът не е справедлив. Например: Жените са по-склонни да страдат от дългосрочни, сериозни последици от полово предавани болести. 

Всяка година нелекуваните венерически болести причиняват безплодие при голям брой жени. И при жените има по-малка вероятност от мъжете да се появят симптоми на обикновени болести, като хламидия и гонорея, което означава, че е по-трудно да се получи действителна диагноза. Справедливост, къде си?

Важно е да си правите тестове редовно. Жените над 25 години, трябва да си правят тестове за хламидия и гонорея всяка година, както и по-младите или по-възрастните, които са застрашени. Бременните жени пък задължително трябва да се изследват за сифилис. 

Ако сте диагностицирани с някаква венерическа болест, не се тревожете. Най-трудната част е преминала: диагностицирането. Всички тези заболявания се лекуват, проблемът е, че се откриват трудно. 

Обърнете внимание на тези 8 симптома:

1. Странно течение

Всяка жена знае кое е нормалното за нея вагинално течение и всяка промяна в него означава проблем. Може да има промяна в цвета, количеството, мириса и т.н. 

2. Болезнено пишкане

Нека да бъдем честни: пишкането е досадно действие, което извършваме по много пъти на ден. Но ако стане по-малко скучно и усещате парене или болка, веднага отидете при лекаря си. Болезненото уриниране е причинено от възпаление в гениталната област и уринарния тракт, което може да бъде резултат от венерическа болест или друг вид инфекция.

3. Имате сърбеж

Силният сърбеж е още един признак, че нещо не е наред. Това може да бъде трихомониаза, например, болест  известна с това, че причинява сърбеж на влагалището.

4. Ранички

Веднага след като жените се заразят със сифилис, те развиват твърди, кръгли рани - обикновено безболезнени. Те се появяват на точното място на инфекцията, така че може да е вагината, устата или ануса. А след няколко седмици тя изчезва, дори без лечение. Инфекцията все още е в тялото на жената, но тя се движи към втория етап.

5. Обрив

Това е вторият етап на сифилиса. Жените, които имат сифилис, развиват обрив по кожата си. Понякога по дланите, стъпалата на краката. Сифилисът може да причини дълготрайни увреждания, като сърдечно-съдови и неврологични проблеми, така че ако имате съмнение, консултирайте се с лекар.

6. Болезнен секс

Не всеки секс е добър, но определено не трябва да бъде болезнен. Жените с венерическа болест могат да изпитват както лек дискомфорт, така и остра болка. Това се случва, защото тъканите на вагината и шийката на матката са възпалени, което ги прави изключително чувствителни.

7. Болка в таза
Някои жени могат да имат тъпа болка в таза, която се различава значително от предменструалните симптоми или спазми. Това се нарича цервицит и означава, че шийката на матката е възпалена. Ако не изчезне с болкоуспокояващи, посетете лекар. 
8. Кървене между менструациите
Редица полово предавани болести причиняват кървене между менструациите, защото шийката на матката е възпалена от инфекцията. Това е нещо, което винаги трябва да ви кара да отидете при лекар. Никога не подценявайте кървенето.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay