9 доказани начина за третиране на някои състояния на кожата с естествени продукти

9 доказани начина за третиране на някои състояния на кожата с естествени продукти

Кожните състояния определено не са забавни и е доста трудно да се справим с тях, независимо дали става дума за лека алергична реакция или нещо по-сериозно, като псориазис или екзема. Различни фактори могат да доведат до развитие на кожни състояния, което затруднява установяването на корена на проблема. За щастие има много природни средства, които могат да се използват, за облекчаване на болката, паренето или сърбежа и дори да излекуват много от тези състояния.

Събрахме някои от най-ефективните начини, по които да третирате някои състояния на кожата:

1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е чудотворно лекарство. Той може да излекува възпалението, да насърчи загубата на тегло и дори да предотврати рака. Ябълковият оцет може да лекува акне и поради антибактериалните си свойства може да се бори и срещу гъбички на кожата, които причиняват обриви.

Детоксикиращите и алкализиращите свойства се смята, че намаляват халитозата и третират кожни проблеми като екзема и псориазис. В допълнение, той може да се прилага при слънчево изгаряне и ухапване от насекоми.

Поставете 15-20 мл в чаша вода и пийте два пъти дневно.

Нанасяйте локално върху кожата си с памучен тампон два пъти дневно.

2. Алое вера

Гелът от алое вера облекчава слънчевото изгаряне и подпомага лекуването на рани. Месестите листа на растението алое вера, комбинирани с някои специални растителни съединения, наречени сложни въглехидрати, го правят ефективен овлажнител за лице и болкоуспокояващо средство.

Освен това, алое е най-добрият начин да облекчите сърбежа и дразненето, защото съдържа гликопротеини, които помагат за намаляване на възпалението при контакт. Това го прави идеално средство за лечение на хора, страдащи от розацея, дерматография, меласма и екзема.

Вземете половин чаша свеж гел от алое вера и използвайте памучен тампон, за да го нанесете върху кожата и оставете да изсъхне.

Повтаряйте три пъти дневно.

3. Кокосово масло

Кокосовото масло е чудесна природна алтернатива на овлажнителя на кожата, закупен от магазина, и е подходящо за всички типове кожа! Освен това кокосовото масло има способността да проникне в кожата на по-дълбоко ниво от всеки друг продукт, поради ниското му молекулно тегло и начина, по който той се свързва с протеините.

Поради своите противовъзпалителни свойства, той е идеално средство за лечение за хора, страдащи от псориазис и екзема, като същевременно поддържа кожата овлажнена и позволява тя да се лекува по-бързо.

Консумирайте една супена лъжица кокосово масло веднъж дневно.

Нанасяйте го върху засегнатата област два пъти дневно и го оставяйте да се абсорбира.

4. Куркума

Куркумата е известна по целия свят със своите "лечебни свойства и козметични ползи". Обикновено се предлага като подправка за храна, но се оказва, че е полезна и за кожата ни. Куркумата съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, които могат да направят кожата ви блестяща.

Също така може да премахне белезите от акне. Мощните антиоксидантни свойства, които има, могат да спомогнат за намаляване на растежа на туморните клетки на кожата. В допълнение, пероралната консумация на куркума е научно доказана, че контролира псориазиса.

Можете да я приемате като хранителна добавка.

Смесете я с вода, за да я превърнете в паста и я нанесете върху кожата, за да намалите възпалението.

5. Овес

Известно е, че овесената каша е здравословен и вкусен начин да започнете деня. Освен това овесът има невероятни ползи за кожата, които могат да помогнат при лечението на различни кожни състояния. Овесеното брашно се свързва с кожата и осигурява защитна бариера срещу дразнители. Също така има водно-свързващи полизахариди, които задържат влагата в кожата, което му позволява да действа като успокояващо средство.

Няколко изследвания показват, че овесена каша е идеална както за почистване, така и за овлажняване на екзематозната кожа на атопичен дерматит, суха кожа и розацея.

Добавете малко овес към хладка вода във ваната, за да успокоите раздразнената кожа.

Насладете се на овеса като част от вашата закуска, за да предотвратите акне и да изравните тена.

6. Лимонов сок

Има стотици чудесни ползи, свързани с лимоновия сок. Сокът от лимон съдържа витамини, минерали и други природни съединения, които стимулират имунната ви система и дори се борят с рака. Лимоните съдържат голямо количество витамин С, което е от жизненоважно значение за укрепването на имунната система и борбата с бактериалните инфекции и възпалението.

Лимонът работи върху кожата, която е склонна към акне, като намалява секрецията на маслото и бактерията, причиняваща пъпки. Освен това намалява пигментацията под формата на тъмни петна или мелазма с помощта на 2-те им интегрални компонента.

Нанасяйте лимонов сок на лицето си, след като поставите овлажнител, преди да си легнете.

Добавете лимонов сок към вашата диета, за да се борите с възпалението и да намалите производството на масло върху кожата.

7. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е чудо за по-голямата част от хроничните кожни състояния. То е добре известно със своите мощни антисептични свойства и способността си да третира рани, което го прави едно от най-добрите антибактериални етерични масла.

Тези антибактериални и противовъзпалителни хранителни вещества работят заедно като естествено средство за лечение на акне и други възпалителни кожни състояния, включително екзема, пърхот, млечница, септични рани, трихофития и псориазис. Според клиничните рецензии за микробиологията маслото от чаено дърво може да се използва и за борба с редица гъбични инфекции.

Маслото от чаено дърво може да се нанесе върху кожата локално, но винаги трябва да го разреждате с кокосово масло.

8. Мед

Медът може да се използва за лечение на обриви, изгаряния, язви и други рани поради многобройните си терапевтични свойства, които включват стимулиране на растежа на тъканите и свеждане до минимум на образуването на белези. Освен това съдържа ензим, който произвежда водороден прекис - много известен дезинфектант.

Добавете го в закуската си.

Нанесете локално върху засегнатата област и го оставете да действа за 30 минути.

9. Доматен сок

Доматът наистина е супер храна с различни ползи за здравето. Той е богат на витамин А, витамин С, ликопен и е с високо съдържание на антиоксиданти. Ползите от доматения сок за кожата включват намаляване на сърбежа, необичайно зачервяване, суха кожа и дразнене, което го прави идеално лечение за хора, страдащи от екзема и дерматография. Сокът от домати регулира нивото на рН на кожата и помага за лечение на раздразнена кожа.

В допълнение, доматите са чудесен начин да се борите а акнето, тъй като съдържат ликопен, придружен от антиоксиданти. Те увеличават защитния слой на кожата ви, увеличават производството на колаген и помагат на кожата ви да се възстанови.

Пийте доматен сок поне веднъж седмично, за да получите витамин С и ликопен.

Използвайте доматите като маска за лице за 20 минути, за да абсорбирате антиоксидантите и да излекувате акнето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay