9 причини да пишкате нощем

Разберете дали е нормално

9 причини да пишкате нощем

Първият въпрос, който ще ви зададе лекаря, когато споделите, че пишкате нощем, е "Будите се от това, че ви се ходи до тоалетната или осъзнавате, че трябва да отидете до тоалетната, след като се събудите?"

Когато спите, увеличеният приток на кръв към бъбреците може да ускори производството на урина. Така че, ако се събудите, заради съприкосновение или безсъние, или поради някаква друга причина, която няма нищо общо с пикочния мехур, няма да има проблем да се изпишкате, ако решите да се отправите към банята.

Но ако това, че ви се пишка е причината да се събудите, това е нещо, което не бива да игнорирате.

Ето кои са най-честите причини да се налага да ставате нощем, за да ходите до тоалетната:

Пиете прекалено много вода, преди да си легнете

Да, това е очевидно и е най-вероятната причина. Някои хора не осъзнават колко вода приемат преди лягане и че това може да наруши съня им. Най-добре е да спрете да пиете вода два часа преди лягане. Също така е добре да ходите до тоалетна веднага преди да си легнете. Ако следвате тези инструкции и въпреки това се будите, отидете на лекар.

Пиете алкохол или кофеин преди да си легнете

Както алкохолът, така и кофеинът увеличават производителността на урина. Ако сте от хората, които пият алкохол с вечерята или пиете кафе след вечеря, спрете да го правите. Последното ви кафе или чай за деня трябва да бъде не по-късно от 18 часа.

Имате липса на антидиуретичен хормон


Този хормон помага на бъбреците да контролират нивата на течности. Колкото по-малко от хормона имате, толкова повече трябва да пишкате. Тази естествена загуба на хормони обикновено започва около 40-годишна възраст, но често става забележима много по-късно - през 60-те или 70-те години. Има някои лекарства, но много хора просто се справят с това.

Имате инфекция

Ако сте жена и не намирате друга причина, вероятно имате инфекция на пикочните пътища. При такава инфекция, уринирането е придружено от парене, сърбеж и дискомфорт.

Краката ви са подути

Ако имате подути крака или оток в долната част на тялото, това означава, че организмът ви задържа вода и затова пишкате нощем. Цялата тази течност в тялото ви трябва да отиде някъде и това увеличава производството на урина.

Имате диабет

Ако страдате от диабет, тялото ви може да увеличи производството на урина, за да се изчисти от излишната кръвна захар. Особено ако сте жадни постоянно, това е признак на повишено ниво на кръвна захар.

Полова инфекция или болест

Някои болести, предавани по полов път, могат да причинят често уриниране, като гонорея и хламидии. Усещането за парене по време на уриниране е знак, че може да имате някаква инфекция, но по-често се срещат инфекциите на пикочните пътища. 

Матката или яйчниците ви са разширени

Широко разнообразие от състояния, включително маточни полипи, кисти на яйчниците или рак на матката и яйчника, могат да доведат до разширяване на тези органи. Ако те са прекалено големи, могат да натискат пикочния мехур и да ви карат да се чувствате като че ли трябва да пишкате през цялото време.

Пикочният ви мехур се е изместил

Мускули, тъкани и сухожилия поддържат пикочния мехур и други органи. С напредването на възрастта или след вагинално раждане тези мускули отслабват и пикочния мехур застава в позиция, в която се притиска и това налага по-често уриниране.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay