9 съвета за безопасен маникюр

9 съвета за безопасен маникюр

Напоследък все повече се твърди, че можем да се заразим с хепатит и други страшни болести, докато си правим маникюра. В резултат на тези слухове някои хора започнаха да поддържат сами маникюра си, докато други продължиха да посещават салони за красота, както до сега. Както обикновено, истината е някъде по средата. Важно е да избираме салони, които държат на хигиената и безопасността. Ако пък поддържате маникюра си сами, трябва да знаете някои правила за безопасен маникюр. Добре е да знаете тези правила, за да следите дали маникюристката ги спазва:

1. Пакетът с инструменти трябва да бъде отворен пред вас

9 съвета за безопасен маникюр

Правилният начин за стерилизиране е машината да изкарва инструментите в плътно затворени пакети. Почистването в стерилизатор гарантира, че всички видове бактерии ще бъдат убити.

2. Дървените пръчици и салфетките трябва да се използват само по веднъж

9 съвета за безопасен маникюр

Всички консумативи за маникюр трябва да бъдат за еднократна употреба. Ето защо трябва да обърнете внимание как се използват салфетките и дървените пръчици в салона. Използваните пръчици трябва да се съхраняват в специални контейнери за отпадъци.


Понякога салоните, които искат да спестят пари, поставят обикновена хавлия под ръцете на клиента. Но в действителност това е нарушение на правилата за безопасност - трябва да се слага салфетка за еднократна употреба, която да бъде сменяна след всеки клиент.

3. Добър маникюр отнема не по-малко от час

9 съвета за безопасен маникюр

Преди да започнете, попитайте маникюриста колко време ще отнеме маникюра. Ако ви каже 30 или 40 минути, по-добре изберете друг салон. Класическият маникюр отнема около 1 час, като 40 минути се отделят за изрязване на кожичките и оформяне на ноктите. Необходими са още около 20 минути за самото лакиране (обезмаслител, основа, 2 слоя цвят и топ лак). 

4. Добрият маникюрист не използва евтини лакове

9 съвета за безопасен маникюр

Виждали ли сте някъде маникюр за 10 лева? Не, нали? Не се притеснявайте да попитате какви материали ще използва маникюристът. Некачествените лакове могат да навредят на ноктите ви. Некачествената основа може да изсуши ноктите ви. Ето защо лаковете, които се използват в салоните трябва да бъдат професионални. 

5. Както маникюристът, така и клиентът трябва да бъдат защитени от химикалите

9 съвета за безопасен маникюр

Повечето продукти съдържат опасни химикали. Акриловият прах, който се отделя при свалянето на стария лак може да бъде опасен за здравето. Ето защо е задължително да има прахоуловител на масата, на която работи маникюристът, както и вентилация в цялото помещение. Освен това трябва да бъдете с маски.

6. Маникюристите трябва да правят маникюр само на здрави ръце и нокти 

9 съвета за безопасен маникюр

Ако имате драскотини и ранички по ръцете или някакво заболяване на ноктите и маникюристът не обърне внимание, трябва да се притеснявате. Един истински професионалист не би се съгласил да направи маникюр на човек, който има някакъв проблем с ръцете или ноктите. В тези случаи те препоръчват лечение и отлагат маникюра за след успешното лечение. 

7. Маникюристът трябва да може да работи правилно с инструментите и продуктите

9 съвета за безопасен маникюр

Електрическа пила, ралични ножички и избутвачи, както и акрил, ацетон и друг химикали изискват специално обучение, за да се работи с тях. Ако маникюристът ви изглежда неуверен и смятате, че не може да използва правилно тези неща, поискайте да видите сертификатът му.

8. Работното пространство трябва да бъде организирано, подредено и чисто

9 съвета за безопасен маникюр

Това как изглежда работното място на един човек показва какъв е той в работата си. Добрите маникюристи поддържат работното си място чисто и много подредено. Маникюристът трябва да изхвърли използваните ръкавици и да сложи нови, да дезинфекцира всичко, да измие ръцете си и да ги дезинфектира. 

9. Не трябва да има куп стари списания в салона

9 съвета за безопасен маникюр

Може да ви прозвучи странно, но старите списания, които се намират в салоните, също съдържат много бактерии и микроби. Така че преглеждайте само новите списания. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay