9 храни с по-високо съдържание на калий от банана

9 храни с по-високо съдържание на калий от банана

Калият е решаващо хранително вещество във вашето меню, играейки ключова роля в мускулната сила, нервната функция и здравето на сърцето. Ако не получавате достатъчно - 4.700 милиграма (mg) на ден, това може да доведе до дефицит на калий, който се характеризира с умора, мускулни крампи, сърцебиене и замайване.

Вероятно сте чували, че бананите са пълни с калий, което е вярно. Този вкусен плод е чудесна възможност за набавяне на достатъчно количество от хранителната съставка. Но със сигурност това не е единственият начин (или дори най-добрият начин) да се заредите с този важен минерал.

Възможно ли е да прекалите с приема на калий?  Освен ако не сте изложени на риск от бъбречни заболявания (което може да попречи на способността на бъбреците да балансират нивата на натрий и калий), е малко вероятно яденето на много висококалиеви храни да има отрицателни ефекти. Обикновено се отразява доста добре. 

Ето 9 храни, в които има повече калий, отколкото в банана:

1. Сладки картофи

Тази вкусна витаминна суперхрана има 542 mg калий (за един среден, изпечен сладък картоф). Освен това, сладките картофи са страхотен заместител на тестените изделия. 

2. Авокадо

Нямате нужда от извинение да се отдадете на авокадо, особено като се има предвид 487 mg калий, съдържащи се в половината авокадо. Може да се добавя в салата, ястия или да се яде просто така. Много универсална храна е. 

3. Сушени кайсии

Шест сушени кайсии съдържат 430 мг калий.

4. Бял боб

Белият боб е много богат на калий, а и много вкусен. Може да се приготви на салата, яхния, супа и други.  Една чаша боб ще ви донесе 541 мг от минерала. 

5. Кисело мляко

Ако искате здравословна закуска, най-добрият ви избор е просто кисело мляко. При стандартна доза кисело мляко, очаквайте да получите около 579 mg калий. 

6. Доматена паста

Въпреки всичко, пицата не е чак толкова вредна. Четвърт чаша доматено пюре съдържа 669 mg калий. 

7. Спанак

В салатата, във вашия бургер или в някое вкусно ястие, има милион начини да включите спанак в диетата си и да се възползвате от огромните 839 мг калий във варена чаша. 

8. Картофи

Въпреки че сладките картофи имат доста здравословни съставки, техните бели картофени партньори всъщност имат повече калий на порция. Един среден изпечен картоф има 941 мг калий - около 20 процента от дневната ви стойност.

9. Черен боб

Обичаме черния боб заради неговия протеин и фибри, но той също така е голям източник на калий. Една чаша консервиран черен боб има 739 mg калий.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay