Спокоен сън - винаги и по всяко време

5 стъпки към по-добър сън

Спокоен сън - винаги и по всяко време

 

Всеизвестно е, че добрият сън действа ободрително, намалява стреса и влияе благоприятно на организма. Неприятно е, когато постоянно се въртим и мятаме в очакване да заспим. Предлагаме ви 5 лесни начина, които могат да променят тава:

 

 

1. Създайте си режим на спане

Тялото ви има вграден механизъм, който отчита кога е време за лягане. Ето защо колкото по-последователни сте по отношение на режима си толкова по-бързо тялото ви ще знае кога да ви напомни, че е време за сън. Например, ставайте в 8 и си лягайте в 22 часа и така всеки ден.

 

2. Изключете компютъра и телевизора

Колкото и ви се иска да си проверите Фейсбука преди лягане или да изгледате най-новия епизод на „ Д-р Хаус“, по-добре не го правете. Мелатонинът - химикалът, който ни помага да заспим, се потиска от изкуствената светлина. Затова най-добре се отдръпнете от вредната техника и затворете клепачи.

 

3. Сътворете си атмосфера

Отделете половин час за себе си преди да се отправите към леглото. Ако не ви се чете, напълнете си ваната с топла вода. Запалете свещ, направете си чай после се потопете във водата за около 10 минути като си поемете дълбоко дъх. По този начин тялото ви се връща в първоначалното му състояние на покой и разбира, че е време за сън.

 

4. Лагайте си щом почувствате умора

Звучи логично, нали? Ще се изненадате от процента на хората, които не го правят. Много от нас имат работа дори, когато се приберат от работа и умората неизбежно се натрупва.

Тялото ви иска да спазва определен ритъм и когато нарушите този ритъм го обърквате и впоследствие се чувствате гроги през целия ден.

 

5. Разграничете пространството си

Леглото е предназначено за две неща: спане и гушкане с половинката, затова избягвайте да го ползвате по друг начин, съветват експертите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay