Ако имате ендометриоза, може също да имате аденомиоза

Ако имате ендометриоза, може също да имате аденомиоза

Ендометриозата е състояние, което е много често срещано, но също така е неразбрано и често се пренебрегва. И има още по-лоши новини: има и друго състояние, което може да ви засегне и вероятно нямате представа, че то дори съществува. Въпросното състояние е аденомиоза и въпреки че е различна от ендометриозата, двете могат да се появят заедно. 

Какво представлява аденомиозата?

Адениомиозата е медицинският термин за състояние, при което вътрешната обвивка на матката пробива през мускулната стена на матката. Това може да доведе до равномерно разширена матка, причинявайки редица симптоми.

Кой може да получи аденомиоза?

Всяка жена в репродуктивна възраст може да получи аденомиоза. Това е често срещано заболяване, което обикновено засяга жени на средна възраст, а някои казват, че жените, които са имали деца, са по-склонни да бъдат засегнати.

Какви са симптомите?

Симптомите включват тежко, продължително менструално кървене, тежки менструални спазми и подуване на корема. Други симптоми могат да включват болка в гърба, болка по време на секс, както и чувствителност на стомаха.

Каква е разликата между ендометриозата и аденомиозата?

И двете състояния са известни с това, че причиняват болка. Въпреки това, аденомиозата е причина за тежко кървене, което не винаги се появява при ендометриозата. Докато ендометриозата и аденомиозата имат подобни симптоми, те засягат матката по различни начини. Ендометриозата се развива извън матката, а аденомиозата засяга стената на матката. Ендометриозата причинява безплодие по-често, отколкото аденомиозата.

Диагноза и лечение

Това състояние се открива с ехограф, който може да покаже увеличена матка и други свързани проблеми. Както ендометриозата, така и аденомиозата изискват операция. За съжаление обаче при аденомиозата се прави хистеректомия. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay