„Твоята перфектна година“ ни напомня, че сами създаваме щастието си

„Твоята перфектна година“ ни напомня, че сами създаваме щастието си

Кога за последен път си бягал бос по поляна с цветя?

Кога за последен път си спал под звездно небе?

Кога за последен път си направил съзнателно нещо неразумно?

Какво ще направиш, ако някой ти подари тези мигове, без да са предназначени за теб?

Йонатан Грийф е на 42 и може да се каже, че е богат. Живее в луксозна къща в Хамбург и е собственик на процъфтяващо издателство, управлявано от отдаден екип. Самият Йонатан не взима кой знае какво участие в работата – макар че изпитва любов към книгите, не изпитва никакъв ентусиазъм към наследената от него фирма. Връзката с родителите му е мразовита, дори почти несъществуваща. Затова, след един провален брак, Йонатан се е отдал на идеята за здравословен живот и подобряване на света като цяло. А светът, разсъждава той, би бил далеч по-добро място, ако ги нямаше правописните грешки във вестниците, или пък нелепото прахосничество по новогодишните фойерверки.

„Твоята перфектна година“ ни напомня, че сами създаваме щастието си

Съвсем навреме, на 1 януари, Йонатан намира плик, оставен на кормилото на велосипеда му, и вътре открива планер за предстоящата година. Липсват имена, телефони, каквато и да е информация за притежателя, а на корицата се мъдри заглавие: "Твоята перфектна година". Разгръщайки страниците, вижда, че планерът е изцяло попълнен със задачи, като "Хапване на торта в "Малкото кафене", или пък записани просто час и място. Йонатан решава да издири собственика на тефтера и единственият начин да го направи, изглежда, е да се яви на следващия ден на първия уречен адрес. И така започва неговата "перфектна година", без да знае, че планерът е предназначен за един отишъл си човек...

Два месеца по-рано. Хана Маркс се смята за истинска късметлийка, защото мечтите ѝ се осъществяват – заедно с най-добрата ѝ приятелка, също детска учителка, най-накрая откриват заедно мечтаната забавачница, а връзката с приятеля ѝ Зимон е повече от перфектна. И все пак нещо липсва, за да е пълно щастието на Хана – предложението за брак, създаването на семейство. Само че Зимон е вечно вгледан другаде. Докато една вечер не я завежда в елегантен ресторант и не заявява пламенно любовта си... и необходимостта да се разделят. Защото Зимон е болен, много болен и лекарите рисуват бъдещето в мрачни краски. Хана, вечният оптимист, отказва да приеме прогнозите им и се захваща да запълни цял планер с всичките ѝ мечти и желания за предстоящата им година заедно, една "перфектна година", ознаменувана от щастие. Оказва се, обаче, че лекарите са прави и Зимон решава да намери нов наследник на планера. И така, на 1 януари, го оставя на кормилото на велисопеда на един непознат...

Понякога човек се нуждае просто от книги за сърцето. От някоя история, която го кара да се страхува, да се надява, да мечтае. "Твоята перфектна година" докосва читателя в различни насоки – тя е книга за мечтатели, перфекционисти и безнадеждни оптимисти. И за стремежа към щастието, което често зависи от нас.

„Твоята перфектна година“ ни напомня, че сами създаваме щастието си

Шарлоте Лукас е псевдоним на Вибке Лоренц. Родена в Дюселдорф, тя следва немска филология и англицистика в Триер. Днес живее в Хамбург и, под псевдонима Ане Херц, заедно със сестра си, пише трилъри с милионни тиражи. Авторката казва в интервю, че след обичайното меню от "кървави стекове", новият ѝ роман е като десерт, "сладка торта "Захер". А тортата е толкова сладка, че не можеш да спреш да ядеш.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay