23 години любов към книгите: "Егмонт България"

Началото слага нулевият брой на списание „Мики Маус” през 1991 г.

23 години любов към книгите: "Егмонт България"

Ако ви попитаме с кое издание свързвате "Егмонт България”, какво ще отговорите?

Порасналите деца на 90-те навярно ще посочат списание "Мики Маус” или "Доналд Дък”, а може би илюстрованите приказки по филмите на "Дисни”. Тези, чиито умове и сърца владеят вълшебствата и приключенията, сигурно ще кажат Хари Потър или Пърси Джаксън, а романтиците ще са категорични – "Здрач”.

Феновете, които живеят с музиката, може би ще изберат списание БРАВО. Джон Грийн или Вероника Рот ще отличат почитателите на съвременните реалистични или екшън романи за тийнейджъри. Пътешествениците по душа ще заявят "Нешънъл Джиографик”. А Елиф Шафак ще е изборът на всеки, докоснал се до творчеството й.

23 години любов към книгите и вярност към читателя отбелязва днес "Егмонт България”. Част от скандинавската медийна група ЕГМОНТ, издателството е сред водещите на детски списания и книги у нас, а през последните няколко години се утвърждава и като издател на литература за тийнейджъри и възрастни.

23 години любов към книгите: "Егмонт България"

15 детски списания издава "Егмонт България” днес. Най-новото – "Док Макплюшинс” (по популярния сериал на "Дисни ченъл”), предстои да излезе през май. Списание БРАВО продължава да е най-четеното тийн издание у нас вече близо 10 години, с над 162 хиляди фена във фейсбук. Авторитетни световни компании като "Дисни”, "Нешънъл Джиографик”, "Мател” и "Уорнър Брос” са дългогодишни партньори на издателството. А сред най-емблематичните герои, познати както от списанията, така и от книгите на "Егмонт България” са Мики Маус, Мечо Пух, Барби, Том и Джери, Колите, Спайдърмен и чудовищата от "Монстър Хай”. От миналата година към тях се присъединиха и героите от "Самолети”, "Замръзналото кралство” и от популярната в цял свят руска анимация "Маша и Мечока”.

Над 5 хиляди заглавия с обичани истории за малки и пораснали читатели има зад гърба си издателството. То е дом на утвърдени писатели като Дж. К. Роулинг, Елиф Шафак, Стефани Майър, Рик Риърдън, Джон Грийн и Вероника Рот, а от скоро и на популярната българска писателка Людмила Филипова. В световните и в българските бестселър класации неотменно присъства роман, издаден от "Егмонт България”: в класацията за март на верига книжарници "Хеликон” ще откриете 5 заглавия в тийн листата и 2 в художествената литература за възрастни. А тeзи на New York Times и USA Today понастоящем все още се оглавяват от романите на Джон Грийн и Вероника Рот. Актуална презентация със заглавията от художествената литература за 2014 г. може да разгледате тук: http://issuu.com/egmontbulgaria/docs/egmont-fiction-2014

65 са е-книгите, издадени от "Егмонт България” от старта през лятото на 2013 г. Всички романи на издателството излизат едновременно в хартиен и в електронен формат. Те могат да се закупят в EPUB формат от iBooks Store, както и в сайтовете за продажба на електронни книги, базирани у нас като biblio.bg, helikon.bg, mtel.bg/ebook, globulbooks.com, ciela.com, books.bg и mobilis.bg.

2014 година отбеляза за "Егмонт България” началото на нова издателска линия – романтична литература за възрастни в жанровете съвременна романтика, романтика и еротика, паранормална романтика и романтичен трилър. Първите четири романа са в книжарниците от 15 март, както и в класациите за най-търсени книги. Под надслова "Книги за любов. Без предразсъдъци.” до края на годината ще излязат общо 20 романа. Следващите 4 са планирани за 17 май.

За първи път български автор беше представен на престижния Панаир на книгата в Лондон. Това се случи на 8 април тази година с английското издание на "Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова. "Егмонт България” издаде романа на английски език, защото има още една мисия – да популяризира водещи български автори извън пределите на България.  

Благодарим ви – без вас, нашите читатели и приятели, нищо от това нямаше да е възможно!

*Информацията е предоставена от партньор на Jenite.bg!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 25.04.2014|15:42
хайде честито, още десет пъти по толкова. :)
11
Не е посочен 25.04.2014|09:30
Да им е честито и още много бъдещи успехи!
10
Не е посочен 24.04.2014|17:00
Браво ! Честити рожден ден и още много, много нови книги да издавате!
9
Не е посочен 24.04.2014|16:50
Пожелавам им поне още 20 години!
8
Не е посочен 24.04.2014|16:41
Честито и много успехи!
7
Не е посочен 24.04.2014|16:07
Много се радвам на това издателство, което успя да се съхрани през годините.
6
Не е посочен 24.04.2014|14:52
Честита годишнина, аз като дете много обичах да чета за Мики Маус и Доналд Дък и съм привърженик на Дисни, децата ми също израснаха с приказките, с които израснах и аз.
5
Не е посочен 24.04.2014|13:23
23 години никак не са малко, желая им още много по толкова
4
Не е посочен 24.04.2014|13:21
Честит празник на Егмонт, наистина са доста добро издателство, има от всичко :)
3
Не е посочен 24.04.2014|13:14
:) Е честно да си призная, за мен последното,което гледам е издателството, гледам книгата, никога не съм си поставяла за цел да видя на кое издателство е, но по случай годишнината им, ще им кажа,че съм почитател на детската поредица "вече знам",наистина много добра!
2
Не е посочен 24.04.2014|12:53
Да сте живи и здрави! :)
1
Не е посочен 24.04.2014|12:33
Хайде, честито, пожелавам ви още три пъти по толкова години.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay