Българският еко дизайнер

Евгени Петков - Eugenio и неговите оригинални идеи, познати в цяла Европа

Фотограф: Никола Борисов
Фотограф: Никола Борисов

Ако по някаква причина все още не сте чували за Евгени Петков - Eugenio и трябва да го представим съвсем накратко, бихме го определили като "Моцарт" на българската мода. Още съвсем малък, Евгени започва да си играе на облекла и дизайни, а в 9-ти клас получава първата си официална поръчка. За разлика от повечето младежи в България, той успява много рано да се ориентира в житейските си желания и едва 20-годишен, създава своя лейбъл - EV-FASHION HOUSE. Оттогава не спира да впечатлява, изненадва и провокира модните среди с оригиналните си идеи.

Сега Евгени е на 24 и от няколко години насам специализира в областта на еко модата. Стилът на дрехите му е изключително женствен, красив. Представлява гениална комбинация между влиянието на парижката висша мода и традиционния етно стил. Повечето хора му се възхищават, други не са напълно готови да асимилират провокативните му идеи. Но никой не може да отрече, че облеклата на Eugenio са уникални и будят интерес както у нас, така и в чужбина. Моделите му са обиколили модните подиуми в цяла Европа. 

Евгени Петков е пътешественик и тъй като въпреки младостта си, е видял и направил много със своите сръчни ръце, нека го оставим сам да разкаже историята си: 

Кога се появи интересът ти към модата?
Интересувам се от мода от съвсем малък, може би от около 8-годишна възраст. Баба ми имаше стара крачна машина Singer, аз се въртях около нея, събирах остатъците плат и правех дрехи за куклите на сестра ми.

Кога започна да реализираш собствени дизайни?
Модни скици създавах, когато бях в началното училище, някои от тях дори рисувах върху чина си. Първите готови дизайни реализирах в осми-девети клас в Гимназията по текстил. Спомням си първата ми клиентка - бях в девети клас, когато ми поръча кожена пола.

Българският еко дизайнерТрудно ли се създава лейбъл, когато си само на 20?
Адски трудно е, особено когато нямаш никаква финансова подкрепа и влиятелни хора зад гърба си. Но пък тогава е най-приятно, защото знам, че всичко съм създал сам. Аз все още продължавам да изграждам лейбъла си - това се случва с години. На 20 просто реших какво точно искам да създавам и направих първата крачка. 

Учил си една година в Париж. Какво ще ни разкажеш за този период?
О, това беше един от най-прекрасните моменти в живота ми. Едновременно с ученето, работех по специалността, много се забавлявах и получих ценен опит. Посетих различни модни изложби и събития. Но най-важното беше, че в Париж още по-силно почувствах призванието си и придобих още по-силна представа за модата, за това как работи тя.

Къде живееш в момента?
В момента живея в Лондон, където специализирам Fashion and textiles, и по-конкретно - изучавам как се създават плетени тъкани и как да ги прилагам в съвременната мода. Много е интересно, защото проследявам целия процес - от създаването на текстила до крайния продукт. Англичаните имат уникален начин на преподаване и правене на мода, чувствам се страхотно тук и въпреки опита, който имах преди да дойда, всеки ден научавам нови и интересни неща. 

Като цяло, не мога да кажа, че работя или живея на точно определено място. Чувствам се гражданин на света, но България е моята родина и аз много си я обичам! 

Българският еко дизайнерОчевидно си пътешественик. Кои са най-вдъхновяващите места, които си посещавал?
За мен пътуванията винаги са били извор на вдъхновение, за тях харча най-много средства. Карат ме да се чувствам жив и ме правят много, много щастлив. Първото ми излизане зад граница беше в девети клас - до Париж, естествено, но тогава посетих и Австрия, и Германия.

Най-важното обаче е с кого пътуваш, тогава изживяването става наистина пълноценно. В тази връзка мога да спомена Теди Кацарова, за чиито сценични костюми се грижа. Когато пътувам с нея, е повече от забавно, независимо къде отиваме. Спомням си последното ни посещение в Рим през ноември минала година. Беше толкова вълнуващо и приятно, а и много полезно - заради контактите, които създадохме. 

Вдъхновяващите места са навсякъде: България, Италия, Фрнация... Но трябва да имаш усета да ги почувстваш. Последно пътувах до Корсика, Барселона и Палма де Майорка - беше много инспириращо и весело! 

Има ли мода в България?
Да, разбира се, че има, но не такава, каквато я познаваме в Париж, Милано или Лондон. България няма традиции в модата, у нас не се създават тенденции, нямаме мерило за модата, освен това пазарът е малък. Но това, което ме радва е, че през последните години имаме млади лейбъли, създадени от млади хора като мен, пътуващи много, любопитни към света и достатъчно смели в идеите си. 

Ако зависеше от теб да промениш ежедневния стил на българите, какво би ги посъветвал?
Не бих го променил, защото това си е нашият стил, българският. Тук сме прекалено критични, а аз не искам да бъда тъкъв. Българите се стараят винаги да изглеждат добре. Е, понякога прекаляват, но какво от това? След влизането на България в Европейския съюз, можем да пътуваме свободно и това спомага за внасянето на свежи идеи в стила ни. Модата няма нация, навсякъде можеш да откриеш добри и лоши примери за стил. 

Къде се посрещат най-добре идеите ти?
Ако дизайнът, който предлагаш, е красив, той може да се продаде навсякаде! 

   Българският еко дизайнер

На кои творци се възхищаваш? Срещал ли си се с някого от тях?
Уважавам всички творци, защото да имаш смелостта да покажеш работата си, е нещо достойно за възхищение. Харесвам стила на Jean Paul Gaultier, Alexander McQueen, Etro, Missoni, Alberta Ferretti. Не съм се срещал с тях, просто съм ги виждал в края на дефилетата им. 

Защо се насочи към еко облеклата и какви материали използваш за тях?
Винаги съм усещал, че искам да правя мода с послание. Тази идея изкристализира, когато се запознах с Abigail Doan. Тя е моят ментор в еко модата. Радвам се, че аз бях първият, който започна сериозно да говори за еко мода в България, но на българите им трябва още много време, за да приемат тази мода като нещо съвсем нормално, част от съвременния ни гардероб. 

Българският еко дизайнерРаботя с много различни материали. За по-специалните дизайни използвам и по-нестандартни материали: кора от кокосова палма, рафия, коноп. За по-комерсиалните модели използвам неща от сертифицирани магазини за еко материали.

Видовете платове са наистина много, не се ограничавам само в типичните за еко модата органичен памук, органична вълна, лен и т. н. Старая се да влагам и рециклирани материали. 

Последната ти колекция се казва "Пътуване на изток" и през октомври спечели награда на публиката по време на Международната еко седмица на модата в Палма де Майорка. Как би описал "Пътуване на изток" и какво те вдъхнови за създаването ѝ?
Колекцията е вдъхновена от източните култури, с препратки към отминали епохи. Инспирирана е от филма "Александър” и неговото пътуване през различни земи, където той среща различни народи, стилове на живот, различни жени... Такава е и жената, за която са предназначени облеклата – уникална и смела, с много лица. 

Кое е най-голямото признание, което си получавал?
За мен всеки доволен клиент е признание, най-голямата награда е обичта на хората. Получавам много мейли от хора, които просто са видели работата ми някъде и ми пишат, за да ми кажат колко им е харесала.

Като конкретно голямо признание мога да посоча участието ми на EcoChic в Женева през 2010, както и публикацията в световноизвестното Life Magazine. Гордея се също така с работата си за световния гигант Schwarzkopf Professional и с много други проекти.

Българският еко дизайнерПо какво работиш в момента?
В момента подготвяме есенно-зимната колекция за сезон 2012-2013,  която е доста вълнуваща дори за мен, като дизайнер. С нея искаме да предложим един малко по-различен стил.

Колекцията е със семплото име Ovals. Вдъхновението за нея идва от 3-D скулпторите на една британска артистка. Колекцията е съставена от 60% ръчно изплетени изделия, 30% рециклирани материали и 10% други материали. Цветовете са предимно черно, сиво, бяло, бежово, кафяво и червено. Предстои и заснемането на специална фотосесия с модния фотограф Ивомир Пешев. Официалното представяне на колекцията е предвидено за началото на септември.

Сигурни сме, че през септември Евгени Петков отново ще ни изненада с таланта си, а докато чакаме - можете да се насладите на някои от досегашните му предложения в нашата галерия.  

44 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



71
Не е посочен 20.03.2012|12:16
много хубави модели създава
70
Не е посочен 20.03.2012|11:59
че е пробил толквоа млад ли, да
69
Не е посочен 20.03.2012|11:58
щом е талант момчето
68
Не е посочен 20.03.2012|11:50
кофти репутация
67
Не е посочен 20.03.2012|11:50
направо е странно
66
Не е посочен 20.03.2012|11:42
Не мога да не се съглася с един генерал с твоята репутация :)
65
Не е посочен 20.03.2012|11:41
Чист талант...добре,че не разбирам от мода :)
64
Не е посочен 20.03.2012|11:19
Определено се създава трудно лейбъл когато си на 20!
63
Не е посочен 20.03.2012|11:16
За първи път го виждам и чувам това момче.
62
Не е посочен 20.03.2012|11:14
Много красиви момичета на снимките :) и облеклата са интересни.
61
Не е посочен 20.03.2012|11:07
хубави са, няма спор :)
60
Не е посочен 20.03.2012|11:06
смао някои от тях ,обаче :)
59
Не е посочен 20.03.2012|10:56
хубави модели :)
58
Не е посочен 20.03.2012|10:55
да , но не мисля ,че и има някакъв смисъл
57
Не е посочен 20.03.2012|10:46
Има доста добри неща;)
56
Не е посочен 20.03.2012|10:46
Екото стана много модерно във всяка област.
55
Не е посочен 20.03.2012|10:45
Дали някой му купува творенията:)
54
Не е посочен 20.03.2012|10:45
идеите не са кой знае колко оригинални , но всичко ,което е еко е добре дошло :)
53
Не е посочен 20.03.2012|10:38
хубави фотоси :)
52
Не е посочен 20.03.2012|10:08
много са интересни,харесаха ми
51
Не е посочен 20.03.2012|09:46
хубави дрешки
50
Не е посочен 20.03.2012|09:45
Правилно се е ориентирало момчето "ЕКО-то" сега е много голям хит :)
49
Не е посочен 20.03.2012|09:05
много нежни и женствени
48
Не е посочен 20.03.2012|09:04
Много ми харесват моделите,страхотни са
47
Не е посочен 19.03.2012|18:52
46
Не е посочен 19.03.2012|18:52
да. има нещо такова. и аз не знаех за него.
45
Не е посочен 19.03.2012|18:51
много ми харесват!!
44
Не е посочен 19.03.2012|16:01
жалко , но акт ... и аз не бях чувала
43
Не е посочен 19.03.2012|16:00
интересни модели
42
Не е посочен 19.03.2012|15:43
да и на мен ми харесаха много
41
Не е посочен 19.03.2012|15:43
Много са интересни моделити , много ми допадат на мен
40
Не е посочен 19.03.2012|15:19
готини модели
39
Не е посочен 19.03.2012|15:09
Интересно, че до сега не съм го чувала, може би защото повече внимание отделяме на чуждите дизайнери и на тези, които обличат фолк певачките.
38
Не е посочен 19.03.2012|14:34
Аз пък бих носила, видях една булка с подобна рокля като тази с шевиците и пафтите, вероятно е била негова и бе много красива.
37
Не е посочен 19.03.2012|14:33
със сигурност е така...Екологията се лансира по всевъзможни начини :)
36
Не е посочен 19.03.2012|14:32
Има оригинално виждане момчето :)
35
Не е посочен 19.03.2012|14:31
Има талант и особено ми допадна начина, по който вплита шевиците и елементите от народни носии в дрехите си, много оригинално.
34
Не е посочен 19.03.2012|14:07
Освен че е гражданин на света, Евгени е и много иновативно мислещ млад човек. Много ме радва, че е наблегнал на рециклирани материали и ръчно изплетени изделия. Предстои му голямо бъдеще.
33
Не е посочен 19.03.2012|14:06
много добре направени дрехи
32
Не е посочен 19.03.2012|14:05
Така е и ми е странно, че хората веднага реагират, че не биха носили такива неща.
31
Не е посочен 19.03.2012|14:02
И двете! Хубав човек с хубави идеи.
30
Не е посочен 19.03.2012|14:01
Талант е, при това с късмет. Браво на момчето.
29
Не е посочен 19.03.2012|14:00
Стига, гъбо, че ме депресира.
28
Не е посочен 19.03.2012|13:59
Плетивата са много добри и веднага ме грабнаха. Поздрави за Евгени. Толкова е млад, а вече толкова много неща е сътворил. Браво.
27
Не е посочен 19.03.2012|13:18
не знам колко са еко, ама моделите наисина са много женствени и красиви
26
Не е посочен 19.03.2012|12:57
момчето или дрехите му
25
Не е посочен 19.03.2012|12:57
еуженио, от малък си играел на дизайн - няма начин да не е гей, но няма значение
24
Не е посочен 19.03.2012|12:45
ее, те са дизайнерски, пред а порте, не за всекидневна употреба
23
Не е посочен 19.03.2012|12:43
Еее, все за един повод една от роклите може да облечеш!
22
Не е посочен 19.03.2012|12:42
Много красиво.
21
Не е посочен 19.03.2012|11:53
да, защото тези, които са показани тук са доста екстравагантни :)
20
Не е посочен 19.03.2012|11:50
Хубави са, но не са дрехите, които бих обляклапо какъвто и да е повод.
19
Не е посочен 19.03.2012|11:45
истинския талант си го носиш в себе си...той не идва като гръм,когато навършиш 4ог(примерно)
18
Не е посочен 19.03.2012|11:45
Много са хубави :)
17
Не е посочен 19.03.2012|11:44
Браво на Еухенио...изглежда наистина много талантлив
16
Не е посочен 19.03.2012|11:42
а е толкова млад
15
Не е посочен 19.03.2012|11:42
интерсни материали - кора на дърво
14
Не е посочен 19.03.2012|11:37
Много е добър...и е успял да се докаже :)
13
Не е посочен 19.03.2012|11:34
Да, много са красиви!
12
Не е посочен 19.03.2012|11:34
определено тук никой няма да го разбере
11
Не е посочен 19.03.2012|11:34
Едва ли, коя фолк певица ще тръгне с такива дълги и плетени рокли, те да има как нищо да не си облекат:)
10
Не е посочен 19.03.2012|11:34
Тази на втората снимка е моята рокля!
9
Не е посочен 19.03.2012|11:32
Дрехите се сливат със заобикалящата ги среда, уникални са наистина, еко е точното наименование.
8
Не е посочен 19.03.2012|11:31
Не ми харесват, в опита си да ги направи оригинални, ги е направил малко претруфени, особено това с червеното горнище.
7
Не е посочен 19.03.2012|11:31
Там ще му признаят таланта, но ако успее да пробие тук ще прави тоалети предимно за фолк певици.
6
Не е посочен 19.03.2012|11:30
Безспорно има усет и нюх към модата, моделите му са оригинални и неповторими, явно това е неговото призвание.
5
Не е посочен 19.03.2012|11:28
Това момче е поредното доказателство, че в България признание за талантите няма, трябва да отиде навън, за да се учи и реализира.
4
Не е посочен 19.03.2012|11:28
Доста е добър младежа :)
3
Не е посочен 19.03.2012|11:27
Много хубава професия си е избрал, браво, толкова е млад, а такива красиви дрехи е сътворил.Това си е талант.
2
Не е посочен 19.03.2012|11:23
нот май кап ъф тий!
1
Не е посочен 19.03.2012|11:19
Браво на момчето :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay