В света на комиксите няма граници

"Изкуството на комикса става все по-разнообразно като стил, тематика и изразни средства и авторите днес са както мъже, така и жени"

Запознайте се с Ива Груева. Тя е приказната фея на комиксите, под чиито ръце оживяват цветни или не толкова, забавни или по-скоро малко тъжни, но винаги вдъхновяващи истории. И не си мислете, че това е изкуство, създадено (само) за деца. Отворете вратата към света на Ива и се запознайте с нейния "анимационен начин на мислене". 

Как се запали по изкуството на анимацията?

Запалих се, когато започнах да уча в Нов български университет. Тогава не осъзнавах точно в какво се забърквам, но знаех, че искам да рисувам. Всъщност най-важна роля в създаването на един филм има режисьорът. Сценарият също е много важен. Затова, ако правя филм в момента, предпочитам да работя в екип със сценарист и режисьор, а аз да се занимавам с визуалната част.

Разкажи ни за първия си опит и кога настъпи моментът, в който усети, че именно това е твоята професия
Първият ми опит в анимацията беше в университета. Учиха ни да правим класическа рисувана анимация на хартия с помощта на просветка, което, колкото и старомодно да звучи, е много полезно, защото те учи на основните анимационни правила.

Истината е, че напоследък използвах анимация, за да направя не филм, а рекламен клип и визуализация за рок концерт. Затова не мога да кажа, че анимацията е моята професия, но със сигурност анимационният начин на мислене ми помага много във всичко, с което се захвана.

Как оценяваш състоянието на българския комикс в момента?
Струва ми се, че българският комикс се развива добре през последната година. Издадоха се няколко сборника с български комикси и книгата "Кратка история на българския комикс", организираха се няколко изложби.

Интересът нараства както от страна на читателите, така и от тази на художниците. Аз съм част от малък екип, с който издаваме списание с комикси, което се казва "Ко-миксер" и съществува от 2011 година. В първи брой бяхме 4 души, а в последния се включиха повече от 30 участници, които нарисуваха комикси. Настроена съм оптимистично и за следващите броеве.

В света на комиксите няма граници
С мои приятели организираме срещи, на които рисуваме комикси заедно, наричаме ги "комикс джемове” (от англ: jam (разг.) - импровизация - бел.ред.), по време на които всеки комикс се рисува от няколко човека, идеята е да няма предварителен сценарий, а рисунките да се базират на това, което са измислили предните участници.

През изминалата година такива срещи имаше в София, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Организирахме и пътуваща изложба Comics Sans Sens с най-добрите комикси от срещите до сега. Първата ѝ спирка е във Варна, там ще е до 6 декември, след това пътува към Бургас, а после ще посети и други градове.

Повече "женска” или "мъжка” професия е създаването на комикси?
Ако отгърнем "Кратка история на българския комикс", ще видим повече имена на автори мъже. В последния брой на "Ко-миксер" има приблизително еднакъв брой участници от двата пола. Изкуството на комикса става все по-разнообразно като стил, тематика и изразни средства и авторите днес са и мъже, и жени. Преди е било по-популярно сред мъжете, сега съществуват комикс издания, посветени само на автори жени.

С какво се занимаваш в момента и какви са последните ти проекти?
През пролетта се дипломирах по втората си специалност, Графика и илюстрация, и в момента илюстрирам детски книжки с голямо удоволствие. Последният ми проект е книжката "Боб и падащите звезди", написана от българската авторка Мария Мартин и илюстрирана от мен, която вече може да бъде открита в книжарници и магазини. Това е първа книжка от поредица и сега се захващам с втората. Книжките са предназначени за деца от 3 до 7 години, илюстрациите са много цветни, а историите винаги имат поука!

В света на комиксите няма граници
Друг проект, който завършвам, е книжка за оцветяване с разни интересни изненади вътре, които няма да издавам.

Също така събирахме материали за брой 5 на списание "Ко-миксер". Срокът бе 15 декември и всеки, който имаше идея за кратък комикс на тема "В движение", беше поканен да се включи в броя. Повече подробности за него могат да бъдат открити в блога на проекта.

Още снимки от работата на Ива може да разгледате в нашата галерия. А ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 21.12.2013|15:28
С интересно нещо е решила да се занимава.
15
Не е посочен 21.12.2013|13:55
Никак не е лесно да правиш комикси .
14
Не е посочен 21.12.2013|13:49
Много добре са направен .
13
Не е посочен 20.12.2013|18:52
Никога не съм сядал да чета комикси .
12
Не е посочен 20.12.2013|18:47
Едно време много обичах комиксите .
11
Не е посочен 20.12.2013|18:30
За изкуството не трябва да има граници
10
Не е посочен 20.12.2013|18:15
Добре й се получава, да продължава все така.
9
Не е посочен 20.12.2013|17:48
тези рисунки нещо не ме грабват
8
Не е посочен 20.12.2013|17:29
Много креативни и интересни книжки, определено ми харесват как са направени и са супер идейни.
7
Не е посочен 20.12.2013|16:54
Брей, не знаех, че у нас има млади и креативни хора, които се занимават с това, че и списание си имат. Страхотна идея!
6
Не е посочен 20.12.2013|16:27
Ехе, жестоки са тези родни комикси, мацката е много талантлива и ми харесва какви неща създава.
5
Не е посочен 20.12.2013|14:54
МНого са забавни комиксите.
4
Не е посочен 20.12.2013|13:33
супер, комиксите са много готини в наши дни им се загуби очарованието но феновете още ги търсят.
3
Не е посочен 20.12.2013|12:02
Страхотно, пожелавам ѝ успех с начинанието,комиксите са много готини :)
2
Не е посочен 20.12.2013|11:11
комиксите в миналото бяха много забавно четиво за малки и големи, като че ли днес все по-малко деца отделят от времето си за тях, прекалено много са заети с новите технологии като компютри, таблети, смартфони.
1
Не е посочен 20.12.2013|10:05
Страхотно е това, което прави, пожелавам й много успех и за напред.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay